Tehnologii de obtinere si diversificare a produselor agro-alimentare ecologice

Trimis la data: 2015-06-11
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Raluca_B
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Alimentele fortifiate se obtin prin suplimentarea cu compusi biologic activi a unor produse sarace sau lipsite in astfel de substante nutritive. Scopul operatiei este asigurarea unei protectii maxime a organismului si necesita o asociere nutritionala sinergica si fiziologic adaptata.
Introducerea unor nutrienti in alimente constituie o cale eficienta de prevenire a dezechilibrelor alimentare datorate unor stari carentiale si de asigurare a unei stari de sanatate optime (Segal B., Segal R., 1987).
Fortifierea alimentelor de baza se practica in numeroase tari, fie in baza unor norme legale adoptate la nivel national, fie optional, de catre producatori. Recomandarile OMS in acest sens sunt mentionate in tabelul 1.
Substantele nutritive cu care se realizeaza fortifierea sunt proteinele, aminoacizii, vitaminele, sarurile minerale. Data fiind larga utilizare in alimentatie, alimentele vectoare cele obisnuite sunt cerealele si derivatele lor.

Alimentele vectoare de fortifiere trebuie sa se refere la produsele consumate de intreaga colectivitate, sa fie stabile si sa nu se piarda prin aplicarea anumitor practici culinare. In scopul realizarii ultimului deziderat se impune necesitatea unui program educativ pentru populatie.
Mecanismul de fortifiere trebuie sa tina cont de compozitia chimica a fiecarui aliment in parte deoarece:
Suplimentarea aminoacizilor in faina de grau are drept scop compensarea deficitului in lizina - primul aminoacid limitant al proteinelor din cereale - si uneori in treonina si triptofan.

Tehnologia de suplimentare consta in introducerea lizinei in faina cu ajutorul unor dozatoare speciale, care realizeaza in acelasi timp o amestecare perfecta a componentelor.
Investigatiile efectuate pe animale si oameni au demonstrat ca fortifierea fainii cu lizina determina o importanta accelerare a cresterii si o imbunatatire a retentiei azotului la copii si adulti.
Suplimentarea micronutrientilor - vitamine si minerale - in faina de grau

In stare naturala graul reprezinta o sursa importanta de vitamine B1, B2, niacina, piridoxina, vitamina E, Fe, Zn. Datorita faptului ca majoritatea micronutrientilor se gasesc in straturile exterioare ale bobului, acestea se pierd in mare masura in timpul procesului de macinare (pierderile fiind proportionale cu gradul de extractie al fainii).In numeroase tari faina de grau este fortifiata prin adaugarea vitaminelor B1, B2, PP si Fe. In unele tari se adauga Ca si acid folic. Se pot suplimenta si vitaminele A si D.

In general cantitatile de vitamina B1, niacina si Fe adaugate in faina sunt proportionale cu cantitatile pierdute prin macinare. Pentru vitamina B2 cantitatile adaugate in faina sunt mai mari decat pierderile provocate prin macinare.Fortifierea fainii se face cu un premix compus din microelemente, care se introduce intr-un dozator volumetric amplasat aproape de sfarsitul procesului de macinare. Cantitatea de premix introdusa in faina poate fi modificata prin reglarea turatiei motorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.