Tehnologii de tratare a atmosferei

Trimis la data: 2012-01-12
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 93
Nota: 7.70 / 10
Downloads: 69
Autor: Mih roh
Dimensiune: 710kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Operatia de degresarea chimica se realizeaza cu solutii alcaline puternic tensioactive la o temperatura de 50-600C.Aceasta operatie este urmata apoi de spalare, apa ce rezulta in urma spalarii este evacuata in mod periodic in bazinul de captare.Decaparea se realizeaza cu ajutorul unei solutii de HCl de concentratie de 20-30%, durata acestei operatiei fiind in functie de calitatea pieselor supuse zincarii. La sfarsitul acestei operatii piesele care au fost supuse decaparii sunt spalate .Zincarea se realizeaza prin electroliza in solutie slab acida. Anozii formati din zinc pur sunt amplasati pe partile laterale ale baii de zincare iar piesele supuse zincarii.
Corpul cilindric al coloanelor cu talere sau umplutura se construiesc din otel-carbon, fonta, oteluri speciale aliate cu Cr, Ni si Mo, oteluri emailate, oteluri metalizate sau captusite cu materiale rezistente la actiunea coroziva a celor doua faze care participa la absorbtie.

Elementele interioare ale coloanelor cu umplutura si cu talere sunt confectionate din materiale specificate anterior. In cazul coloanelor cu umplutura, daca substantele cu care se lucreaza sunt puternic corozive, corpul acestor utilaje se captusesc in interior cu o caramida antiacida sau se torcreteaza cu chit antiacid. Alegerea materialelor necesare pentru corpul si elementele interioare ale absorberului se face in functie de natura substantelor vehiculate prin coloana si actiunea lor coroziva.

In continuare se prezinta detaliat modul de alegere al materialelor de constructie pentru diferite utilaje precum si tipuri de materiale indicate.Materialul cel mai des folosit in industria chimica este tabla din otel. In functie de compozitia sa chimica, tabla din otel poate fi: otel carbon, otel slab aliat si otel aliat.

- Tabla din otel carbon si otel aliat se utilizeaza frecvent in constructia utilajelor cu conditia ca acestea sa nu contina fluide toxice, inflamabile, explozive fisuranta sub sarcina.Table din otel aliat se utilizeaza in cazul mediilor corozive si la temperaturi ridicate. Cea mai mare parte a otelurilor sunt aliate cu Cr si Ni. In vederea prevenirii coroziunii intercristaline se stabilizeaza cu titan si niobiu.

- Tablele placate constituie solutia tehnica si economica convenabila pentru rezolvarea problemelor legate de coroziune chimica. Se utilizeaza o combinatie de otel - carbon sau slabaliat si un placaj de otel anticoroziv inalt aliat. Grosimea placajului trebuie sa fie aproximativ 10 % din grosimea stratului de baza.

- Fonta se utilizeaza pentru constructia recipientilor care lucreaza la presiuni interioare de calcul de 0,3 - 0,6 MPa si presiuni exterioare de calcul 0,6 - 1,2 MPa si diametre respectiv mai mici de 3000-1000 mm. Fonta cu adaosuri de Cr, Ni, Si, sau Mo poate fi utilizata in medii corozive (acizi, detergenti si alte medii corozive). Fonta cu Ni sau fonta austenitica este rezistenta la solutii alcaline concentrate, acid sulfuric si alti acizi anorganici la temperaturi de pana la 850oC.

- Materiale metalice neferoase utilizate in constructia recipientilor, atat ca materialul de baza cat si ca material de protectie sunt: cuprul, aluminiul, nichelul, titanul, zirconiul, niobiul, molibdenul, etc.). cuprul si aliajele lui este folosit ca material de Constructia pentru utilaje in cazul mediilor corozive si temperaturi mai mici de 250oC. Aluminiul se utilizeaza la temperaturi mai mici de 200oC pentru medii puternic corozive (acid azotic concentrat). Nichelul, in stare pura sau aliat, poate fi utilizat la topituri de alcalii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.