Teleportarea Cuantica

Trimis la data: 2004-05-26 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 1711
Autor: Madalina Dimensiune: 36kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Unul dintre mijloacele de transport inventate de scriitorii de SF este teleportarea. Oricine a văzut o imagine dintr-un film al unei teleportări. Subiecţii se aşază în nişte camere speciale, şi … dispar încetul cu încetul, pentru ca să apară vii şi nevătămaţi în altă locaţie. Cred că nimeni nu a putut să uite o asemenea imagine.

Aşa cum apare ea în imaginea scriitorilor de SF, teleportarea are mai multe faze: scanarea subiectului – transmiterea informaţiilor – recrearea subiectului. Lucruri ce par relativ simple. Oamenii de ştiinţă au găsit însă câteva impedimente.

Primul dintre ele se referă la posibilităţile de scanare. În lumea cuantică nu putem măsura parametrii unei particule cu o valoare precisă datorită principiului nedeterminismului, ci doar probabilistic. Astfel dacă am dori să aflăm viteza unei particule nu vom şti nimic despre poziţia ei.

Apare apoi un alt impediment reprezentat de argumentul Penrose. Acesta spune că nu putem măsura o stare cuantică fără distrugerea ei. Deci pentru a obţine informaţiile necesare teleportării va trebui să distrugem originalul.

Astfel teleportarea ar fi de fapt o secvenţă de tipul scanarea subiectului – distrugerea lui – transmiterea informaţiei – recrearea subiectului. Recent însă a apărut un paradox care pare a da speranţa că în viitorul îndepărtat va putea fi realizată teleportarea cel puţin a obiectelor dacă nu a oamenilor. Este vorba despre efectul Einstein - Podolski – Rosen (efect EPR).

Cu toţii ştim că, conform teoriei relativităţii, viteza maximă în univers este viteza luminii. Totuşi s-a demonstrat că o pereche de fotoni gemeni (obţinuţi prin trecerea unei lumini monocromatice printr-un cristal) par a dezminţi aceasta regula. Dacă ceva interacţionează cu primul foton, al doilea foton resimte instantaneu această interacţiune.

SCHEMA CLASICĂ
Schema clasică, teoretică, primordială – sau cum doriţi să o numiţi – schema, care într-un an, doi, va fi studiată în şcoală şi cunoscută pe de rost de orice puşti, mai mult sau mai puţin sârguincios, revoluţionara schemă propusă de Charles H. Bennett, Gilles Brassard, Claude Crepeau, Richard Jozsa, Asher Peres şi William K. Wooters este extrem de simplă.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.