Televiziunea

Trimis la data: 2006-03-28
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 3927
Autor: Stefan
Dimensiune: 485kb
Voturi: 173
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Televiziunea"
Ideea initiala de televiziune a provenit de la doi oameni de stiinta britanici, Ayrton si Perry. In anii 1870 au inceput sa fie produse primele celule fotoelectrice, care transformau lumina in curent electric. Ayrton si Perry au descoperit ca un sir de asemenea celule putea inregistra variatiile in intesitate ale unei imagini - o serie de lentile putea sa focalizeze pe celula lumina de pe fiecare portiune a imaginii, si cu cat era atinsa de lumina mai multa, cu atat genera un curent mai puternic. Daca curentul de la celule putea fi folosit pentru a aprinde un sir corespunzator de becuri aflat intr-un alt loc, atunci imaginea putea fi reprodusa.
"Televiziunea"
"Televiziunea"
Urmatorul mare pas in televiziune a fost facut de omul de stiinta german Paul Nipkow. In 1884 a produs o imbunatatire radicala a sistemului - inlocuirea sirului mare de celule cu una singura, care necesita o singura sursa de lumina la receptor. Nipkow a reusit acest lucru utilizand un "disc de scanare" - un disc solid rotativ cu o serie de gauri.

"Televiziunea"
Pe masura ce discul se rotea, gaurile permiteau focalizarea de lumina pe fotocelula de pe fiecare parte a imaginii in succesiune, producand un curent variabil care continea informatie despre intensitatea fiecarei parti a imaginii.

"Televiziunea"
Sistemul de televiziune functional (din cuvantul latin video,a vedea, si cuvantul grecesc tele, la distanta) a trebuit sa astepte pana la inventarea triodei in 1906. Acest tub electronic, conceput de americanul Lee Forest, putea amplifica semnale mici, ca cele de la fotocelulele lui Nipkow, si a permis inventatorului scotian John Logie Baird sa construiasca sisteme de televiziune functionale bazate pe ideea cu discul de scanare a lui Nipkow.

"Televiziunea"
In 1926 Baird a reusit sa prezinte "vederea prin radio" - transmiterea semnalelor prin unde radio. Ca rezultat, Societatea Britanica de Radiodifuziune (BBC) a inceput un serviciu experimental de televiziune in 1932.

Camere De Televiziune

Intr-o camera de televiziune traditionala monocromatica (alb-negru) lumina trece printr-o lentila si formeaza o imagine pe un strat de substanta chimica fotosensibila din interiorul unui tub cu raze catodice numit tub videocaptor. Acolo unde imaginea este luminoasa, conductivitatea electrica a stratului creste. Un fascicul de electroni scaneaza acest strat, linie cu linie, creand un flux de electroni, sau curent, care variaza cu luminozitatea imaginii pe fiecare parte a stratului.

La o camera color lumina este descompusa in cele trei componente cromatice primare - rosu, verde si albastru, care sunt apoi separate pentru a forma imagini colorate pe trei tuburi videocaptoare. Cele trei semnale separate de culoare, impreuna cu informatiile referitoare la intensitate sunt apoi transmise unui receptor si reconstruite de acesta. La camerele video moderne, aceasta metoda de scanare s-a inlocuit cu utilizarea unor circuite cu cuplaj de sarcina (CCD-uri) - siruri de mii de fotocelule gravate pe un cip. Curentii produsi de fiecare fotocelula variaza cu lumina incidenta, iar informatia poate fi citita si inregistrata pe caseta video, imaginea fiind reconstruita din "pixeli" individuali.

Sincronizarea

Sfarsitul fiecarei linii dintr-o imagine scanata intr-o camera de televiziune este marcat printr-un semnal numit impuls de sincronizare. Iar la partea de jos a imaginii se adauga o serie de impulsuri de sincronizare.

Receptoare

Intr-un receptor de televiziune, semnalele receptate de antena sunt amplificate, iar statia dorita este selectata printr-un circuit de acord. Semnalul este apoi separat in componentele sale, oferind informatii despre intensitatea imaginii si culoare. Un televizor color tipic utilizeaza semnalul pentru a controla intensitatea a trei tunuri electronice din tubul cu raze catodice. Efectul combinat de la distanta este de a produce un singur punct cu o culoare intermediara, care se combina cu cele din jurul sau pentru a forma o imagine miscatoare.

Televiziunea Prin Satelit Si Prin Cablu

In anii '80 s-au gasit doua cai pentru a depasii acest impediment - televiziunea prin cablu si difuzarea directa prin satelit (DBS). Pentru a trimite un semnal direct in casele noastre televiziunea prin cablu utilizeaza cabluri optic, care fac fata la mult mai multe informatii decat spectrul radio disponibil. DBS utilizeaza sateliti care plutesc in jurul Pamantului pentru a transmite semnale de televiziune.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.