Telofaza

Trimis la data: 2015-04-01
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_S
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Telofaza - gr. telos =departe - este ultima faza a diviziunii, pe parcursul careia aparatul mitotic se transforma. Fibrele fusului dispar, iar cromozomii ajung la cei doi poli, se despiralizeaza, reconstituind filamentele de cromatina care se subtiaza, se alungesc si iau forma unui ghem. Fragmentele membranei nucleare migreaza spre poli, se agrega in jurul filamentelor de cromatina dand nastere cate unei membrane pentru fiecare din cei doi nuclei care se formeaza.
In timpul acesta are loc procesul de reconstituire a nucleolilor in numarul in care au fost prezenti in nucleul matern. Totodata corpul celulei se gatuie si prin formarea unui perete despartitor, iau nastere cele doua celule.
Citokineza - diviziunea nucleului este insotita intotdeauna si de diviziunea citoplasmei. Se caracterizeaza prin aparitia in celula - mama a unei membrane despartitoare, care separa cele doua celule fiice. Prin aparitia membranei, constituentii vii care s-au dublat prin diviziune se impart in mod egal la cele doua celule fiice.
In cursul diviziunii mitotice structura citoplasmei sufera modificari importante.

Membrana nucleara dispare, continutul cromozomic al nucleului se disperseaza in citoplasma, iar reticulul endoplasmatic isi modifica structura, reducandu-se. Vascozitatea celulei scade treptat, ajunge la minimum in metafaza, dupa care creste din nou, ajungand la starea initiala in telofaza.Ultimele cercetari la microscop au descoperit ca in mitoza citoplasma se misca in jurul fusului la inceput paralel cu axul acestuia, apoi perpendicular pe el. In acelasi timp in telofaza se formeaza fragmoplastul (gr. fragmos =gard, plastos = a forma,

a modela - membrana despartitoare care apare la sfarsitul telofazei in regiunea ecuatoriala a celulei-mama, se dezvolta din substanta fusului de diviziune care se disociaza la poli si se contracta spre ecuator)la ecuatorul celulei, alcatuit din totalitatea unor portiuni limitate de membrana. Acestea vor forma membrana ce va desparti cele doua celule rezultate in urma mitozei. Toti constituentii citoplasmatici se repartizeaza in parti egale in cele doua celule care se formeaza. Citokineza presupune deci diviziunea citoplasmei, ea incheie procesul mitozei, proces care asigura transmiterea informatiei genetice de-a lungul generatiilor celulare.

Din punct de vedere fiziologic, in mitoza celula trece printr-o perioada de scadere a activitatii sale. Procesul de sinteza proteica scade, pana la intrerupere.
Diviziunea mitotica prezinta importanta, deoarece in timpul ei are loc procesul de dedublare a materialului genetic, iar cromozomii care apar destul de vizibil in metafaza pot fi usor studiati la microscop.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.