Tema creatiei si a creatorului

Trimis la data: 2011-09-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 51
Nota: 7.33 / 10
Downloads: 992
Autor: Padurice Marinel Sebastian
Dimensiune: 82kb
Voturi: 39
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin tema creatiei si a creatorului, voi aduce la cunostinta principalele creatii si domenii de creatie, cat si creatorul lor.Cand spunem creatie, spunem arta, in toate formele ei, de la pictura la literatura trecand prin sculptura si arhitectura, prin dezvoltarea umana.Creatia este orice lucru facut de mana omului creator, faurit prin sacrificiu de timp, de materiale si uneori de fiinte umane sau animale.
O istorie a artei: nu un traiect linear, ci o evolutie mereu improspatata de contributii exterioare, in care amestecurile si conexiunile geografice si temporale produc necontenit mutatii ale formelor si ale functiilor artei.Orice opera spune sculptorul Robert Smithson , isi asuma efectul produs de curgerea timpului, raportandu-se in mod egal atat la preistorie cat si la cel mai indepartat viitor. In arta, durata este mai importanta decat originalitatea (valoare relativa si trecatoare condamnata la o permanenta depasire).

De aceea Delacroix voia sa fie "un clasic pur".Aceasta capacitate de a dura constituie un criteriu in arta. De aici taina ei: uimirea de a constata ca arta greaca ne emotioneaza inca dupa secole, ca picturile rupestre, de la descoperire si pana astazi, ne apar ca inceputuri ale artei.Fascinatia unei nasteri, asa se manifesta mereu arta. Ceea ce ne impresioneaza la Lascaux este prezenta initiala a unei gandiri creatoare asemenea unei vieti care se naste sub ochii nostri. Intr-adevar, principiul care sta la baza acestei arte provine nu atat din coduri prealabile cat dintr-o plasmuire izvorata din natura si inteleasa ca o evolutie vitala.

Paralel cu functia sa rituala si magica, mai evidenta in perioadele de demult, functia ludica adica jocul cu regulile, constituie o conditie esentiala a emergentei artei. Din totdeauna, prin arta fiinta umana sfideaza moartea.Urmele degetelor imprimate in argila moale, conturul mainilor pictat cu sablonul, ca in pestera din Castillo (Spania) , acum 40000 de ani, dovedesc cat de mult a tinut omul sa-si puna pecetea pe lumea care il inconjoara.

Inca de la inceputuri sant exprimate aici clar si cele doua motivatii esentiale ale artistului: sa se proiecteze in lume, lasandu-si amprenta si sa-o anexeze, facand-o proprietatea sa.Reprezentarea femeii, considerata simbol al fecunditatii, dovedeste ca omul primitiv a creat imagini cu functie magica. Statuetele numite "Venus"scot puternic in evidenta elementele sexuale legate de fecunditate: bazinul lat, pieptul si pantecele foarte dezvoltate. Trebuie remarcat ca figurine foarte asemanatoare apareau de-a lungul intregii Europe in urma cu 25000 de ani Venus din Willendrof din Austria corespunde celei din Lespugue in Franta din Grimaldi in Italia sau Gagarino in Ucraina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.