Tema familiei intr-un text narativ - Morometii

Trimis la data: 2013-12-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.22 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tema familiei este una dintre cele mai intalnite din literatura, permitand surprinderea unui complex de interrelationari umane. Complexitatea pe care o impune ilustrarea unor astfel de relatii umane presupune desfasurari epice ample, fapt ce implica abordarea acestei teme in specii realiste precum nuvela si romanul.
In literatura romana, tema familiei este predilecta in literatura realista. Una dintre operele literare narative ce abordeaza acesta tema este romanul "Morometii", al lui Marin Preda. Pregatit de nuvele care prefigureaza motive, intamplari si personaje din roman, "Morometii" este publicat in doua volume, elaborate la 12 ani distanta: volumul I, 1955, volumul al doilea, 1967.
In primul volum al romanului, tema familiei este mai precis conturata. Actiunea se petrece intr-un sat din Campia Dunarii, in preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial. Romanul este construit dintr-un numar mare de personaje din planuri diferite, dar care dobandesc un sens unitar, plasate in universul satului si al unei familii pe cale sa se destrame. Exista o legatura stransa intre incipit si final, tema romanului putand fi redusa la doua cuvinte : omul si timpul ("se pare ca timpul era foarte rabdator cu oamenii" - "timpul nu mai avea rabdare").

Astfel tema familiei poate fi subordonata celeilalte teme obsedante din opera lui Preda - relatia omului cu timpul. Pe parcursul actiunii romanului, familia are de suferit o serie de transformari, ca urmare a numeroaselor conflicte ce se declanseaza intre membrii familiei Moromete, dar si a tranzitiei suferite de satul romanesc in perioada din preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial. Romanul va urmari, asadar, procesul destramarii familiei Moromete sub presiunea unor factori exteriori sau a unor elemente de comportament.

Actiunea primului volum se desfasoara in vara anului 1936 si prezinta viata unei familii din satul Silistea - Gumesti. Aici este conturat triplul conflict din cadrul familiei Moromete. In primul rand, conflictul dintre Moromete si cei trei fii ai sai, Achim, Nila si Paraschiv, este starnit de modalitatea diferita de intelegere a lumii; astfel, pentru tata , pamantul semnifica garantia libertatii, in timp ce cei trei fii ai sai sunt preocupati doar de bani. Acest conflict se incheie cu plecarea celor trei fii cu oile la Bucuresti, in incercarea de a-si castiga singuri existenta.

Al doilea conflict este cel dintre Moromete si sotia sa, Catrina. Aceasta si cele doua fiice ale sale ii reproseaza lui Moromete faptul ca nu trece casa pe numele ei, temand-se ca ar putea ramane pe drumuri. Cel de-al treilea conflict este cel conturat intre Ilie si sora lui, Maria (Guica). Ea se teme ca va ramane singura la batranete; sora lui Ilie Moromete nu a fost de acord cu cea de-a doua casatorie a fratelui sau, tot ea fiind cea care ii indeamna pe baieti sa fuga de acasa.
Pe un alt plan, cartea prezinta randuielile impamantenite ale existentei taranesti, fiind descris un adevarat ritual: plecarea si intoarcerea de la camp, pregatirea secerisului, cina familiei.

Doua dintre scenele semnificative pentru reflectarea ideii destramarii femiliei sunt cina si taierea salcamului. Scena cinei este reprezentativa pentru statutul protagonistului. Fragmentul incepe cu un dialog intre el si Catrina, autoritatea sa aparent incontestabila manifestandu-se prin voce : "Deodata curtea rasuna de un glas puternic si amenintator, facandu-i pe toti sa tresara de teama."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.