Tema iubirii intr-un text narativ

Trimis la data: 2013-12-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.51 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Iubirea a fost intotdeauna una din temele predilecte ale literaturii, fiind vazuta ca o posibilitate de a explora interiorul fiintei umane. Asa cum afirma Emil Cioran, "Iubirea are atatea fete, atatea devieri si atatea forme, incat este destul de greu sa gasesti un sambure central sau o forma tipica a iubirii." ("Pe culmile disperarii"). Si in literatura romana tema iubirii este tratata cu interes, fiind in centrul substantei epice, mai ales in literatura interbelica.
Aceasta tema a fost abordata de scriitori precum Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Mihail Sebastian, fiecare evidentiind o anumita latura a acestui sentiment complex. Astfel, in "Ion" al lui Rebreanu, sentimentul este unul instinctual; eroul trece de la pasiune la instinctualitate, de la ratiune la dezechilibru, de la viata la moarte, intre iubirea fata de Florica si fata de pamant. Mihail Sadoveanu ofera o imagine traditionalista, conservatoare a iubirii in romanul "Baltagul".

Vitoria Lipan isi traieste iubirea puternica fata de sotul ei, in conformitate cu normele societatii patriarhale din acea vreme. Iubirea sa are la baza devotement si datorie, ceea ce o impinge sa caute dreptatea cu orice pret. Romanul modern psihologic "Patul lui Procust" al lui Camil Petrescu ofera o perspectiva mai rafinata asupra temei, si datorita plasarii evenimentelor in mediul citadin. Sunt prezentate doua povesti de iubire diferite : pe de o parte, iubirea intelectualizata a doamnei T., dar nu lipsita de pasiune si a lui Fred Vasilescu, iar pe de alta parte iubirea oarba a lui Ladima pentru frivola Emilia, iubire ce duce la anularea de sine.

O perspectiva interesanta asupra acestui sentiment este cea din romanul "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" al lui Camil Petrescu; iubirea dintre Stefan Gheorghidiu si Ela este prezentata prin ochii personajului- narator, fiind o iubire situata sub semnul orgoliului si al frustrarii. In acest roman al lui Camil Petrescu, personajul principal, Stefan Gheorghidiu, este tipul intelectualului lucid, in cautare de experiente fundamentale si care aspira la o iubire absoluta, iubirea insemnand pentru el o forma de cunoastere.

Iubirea dintre el si Ela nu poate fi incadrata in vreun tipar, datorita individualizarii trairilor sale. Sentimentele sunt conturate prin intermediul monologului interior si introspectiei. Evolutia acestei povesti de dragoste este dezvaluita in mod subiectiv, prin ochii naratorului- personaj. Eroul relateaza la persoana I experienta iubirii si cea a razboiului. Romanul este alcatuit din doua parti, corespunzatoare celor doua experiente. Experienta iubirii este actualizata prin rememorare, in timp ce cea a razboiului este consemnata sub forma unui jurnal de front.

Stefan Gheorghidiu este un stralucit student la filozofie, fara mijloace materiale; in facultate se indragosteste de Ela. Initial, acesta a pus iubirea lui sub semnul orgoliului ("orgoliul a constituit baza viitoarei mele iubiri"), beneficiind de admiratia tutror. Pasiunea este stimulata de vanitatea masculina; aceasta pasiune se adanceste in timp; cei doi isi traiesc clipele de intimitate cu daruire, admiratia Elei intalnindu-se cu placerea lui Stefan de a-si etala cunostintele de filozofie. Tanarul intalneste in iubirea unica, absoluta, la care aspira, modul de a se implini pe sine : "sa tulburi atat de mistuitor o femeie dorita de toti; sa fii atat de necesar unei existente, erau sentimente care ma adevereau in jocul intim al fiintei mele."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.