Tema si viziunea despre lume intr-o nuvela

Trimis la data: 2013-12-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ioan Slavici (1848-1925), prozator ardelean, unul dintre marii clasici ai literaturii romane si precursor al lui Liviu Rebreanu prin viziunea realista asupra lumii si vietii ilustrata in opera sa, este, totodata, si un autor moralist, un fin psiholog si un creator de tipologii. Dupa cum el insusi marturiseste, ca adept inflacarat al filosofului chinez Confucius, aplica in creatiile sale virtutile morale exprimate de acesta, intreaga sa opera fiind astfel o pledoarie pentru echilibru moral, pentru chibzuinta si intelepciune, pentru fericirea prin iubirea de oameni si, mai ales, pentru pastrarea masurii in toate, orice abatere de la aceste principii fiind grav sanctionata de autor.
Temele cele mai importante intalnite in proza realista sunt familia si averea, teme pe care le regasim in multe dintre operele lui Ioan Slavici, prin urmare si in nuvela "Moara cu noroc", aparuta in anul 1881 in volumul "Novele din popor". Creatia literara "Moara cu noroc" este o nuvela realista, de factura clasica, cu un singur fir narativ, urmarind un conflict interior (psihologic) si unul exterior (social), cu o intriga riguros construita, cu fapte verosimile si putine personaje, acentul fiind pus mai mult pe definirea personajului decat pe actiune, avand o evidenta tendinta spre obiectivizarea perspectivei narative si detasarea naratorului fata de actiune, prin naratiunea la persoana a III-a.

Perspectiva narativa evidentiaza naratorul omniscient (heterodiegetic) si obiectiv, care, prin naratiunea la persoana a III-a, apeleaza la cele mai variate mijloace de analiza psihologica: dialogul, introspectia si auto introspectia si monologul interior.
Din punct de vedere structural, nuvela are saptesprezece capitole, inlantuite in ordinea cronologica a desfasurarii actiunii, integrate fiind de incipitul si finalul nuvelei ce ilustreaza spusele batrinei soacre a personajului principal si da nuvelei circularitate si simetrie.

Perspectiva temporala se defineste printr-un timp real, actiunea incepand in preajma zilei de Sf. Gheorghe si terminandu-se de Paste, intr-un an de la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar perspectiva spatiala este reprezentata de un spatiu exterior, real, hanul Moara cu noroc si de un spatiu interior, psihologic, care reflecta conflictul interior al protagonistului.
Tema si ideea nuvelei argumenteaza structura realista si psihologica a acesteia, subliniind consecintele nefaste ale patimei pentru bani, atunci cand aceasta pune stapanite pe om, controlandu-i comportamentul si hotarandu-i soarta.

Conflictul interior este de natura etica si determina soarta personajelor in functie de abaterile de la normele morale, iar cel social, exterior, ilustreaza realitatile comunitatii ardelenesti de la sfarsitul secolului al XIX-lea, societate dominata de afaceri ilicite, in care influenta decisiva o are puterea banului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.