Teme predilecte ale literaturii SF

Trimis la data: 2007-06-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.09 / 10
Downloads: 4278
Autor: Ligia Enache
Dimensiune: 6kb
Voturi: 543
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Literatura Science-Fiction cuprinde acele opere in care autorul, pornind de la teorii stiintifice nepuse inca in practica, creeaza o lume filtrata. Pentru ca se bazeaza pe ipoteze inca neconfirmate sau pe considerarea drept realitatii a unor inventii tehnologice teoretic posibile, dar inca nerealizate, literatura S.F. este numita si literatura de anticipatie. Temele predilecte ale literaturii S.F. se leaga de calatoria in timp si spatiu, lumi ale viitorului, lumi ascunse, universuri paralele, relatia omului cu masinariile, efectul imaginat al stiintei actuale , etc.
Prin urmare, povestea unei opere S.F. poate descrie o societate extrem de neobişnuită (spre exemplu o civilizaţie extraterestră sau o societate dintr-o dimensiune paralelă a spaţiu-timpului) şi reacţia lor la o descoperire care pentru cititor este binecunoscută. O societate neobişnuită este şi cazul unei societăţi aflate în trecutul foarte îndepărtat, ca în cazul seriei de filme Războiul Stelelor, sau în viitorul îndepărtat.

Lumile create in operele S.F. extrapoleaza ideea de dezvoltare in viitorul nu foarte indepartat. Spre exemplu, opera „Roadele unei diplomatii chibzuite” , scrisa de Ov. S. Cohmalniceanu, dezvolta ipotezele neconfirmate inca , cum ca ar exista fiinte pe alte planete, diferite din punct de vedere fizic si psihic de oamenii de pe Terra. Dupa cum se poate observa, viitorul la care este prezentata aceasta opera nu este foarte indepartata de timpurile noastre. Asadar, oamenii, se vede clar ca sunt preocupati de ipoteza altor fiinte rationale in univers . Motivele acestei preocupari ar fi dorinta de a-si raspandi civilizatia in alte spatii, curiozitate si nevoie de cunoastere, singuratate sau poate chiar teama.

Alte scrieri S.F. subscriu ipoteza relatiei omului cu masinariile, astfel crearea robotilor si a „cyborgilor”, termen preluat din filmele americane. Un exemplu ar fi trilogia „Terminator”, o serie de filme care a schimbat total ideea oamenilor asupra evolutiei.

O idee comuna este ca literatura S.F. reprezinta in general o incercare de a prezice viitorul. Unii critici merg chiar atât de departe încat să judece succesul unei scrieri S.F. pe baza preciziei ca predicţie. Cu toate că majoritatea scrierilor S.F. se referă la viitor, în general autorii nu încearcă să facă predicţii, ci mai degrabă folosesc viitorul ca un spaţiu deschis pentru temele lor. Bineînţeles că există excepţii, mai ales în literatura S.F. timpurie. Se intelege de la sine ca acei critici pretentiosi, care iau contact cu domeniul S.F., prin intermediul acestor produse si fixeaza norma intregului gen, nu pot fi decat niste critici deceptionati.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.