Teme si motive eminesciene

Trimis la data: 2013-12-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 14
Nota: 9.11 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihai Eminescu(1850-1889) este cel mai mare reprezentant al romantismului romanesc si cel din urma mare poet romantic european(in ordine cronologica). Eminescu a facut parte din seria de scriitori care au dat stralucire acestui curent: V. Hugo, Byron, Shelley, Lamartine si altii. Opera sa cuprinde teme, motive si atitudini ce tin de marea literatura a lumii: Creator pentru care poezia nu este un exercitiu exterior , ci un mod profund de existenta, M Eminescu a lasat posteritatii o opera diversa, care cuprinde poezii, teatru, publicistica si traduceri.Poeziile au la baza mai multe teme si motive de larga inspiratie istorica, filosofica si sociala.
Marile teme ale creatiei eminesciene au fost analizate de G. Calinescu in Opera lui Mihai Eminescu, lucrare in cinci volume, aparuta intre anii 1934-1936. Ele se clasifica in trei mari coordonate, care reprezinta in acelasi timp si sursele de inspiratie ale creatiei eminesciene:istoria, natura si folclorul.P e langa acestea m ai intalnim si alte teme abordate de eminescu in opera sa, precum cosmogonia, iubirea si tema geniului.

Aceasta tema trateaza nasterea si stingerea universului, avand ca motive luceferii, stelele, luna si zborul prin spatial sidelar.Tema este ilustrata indeosebi in "Scrisoarea I" , prin cugetarea batranului dascal la soarta universului, la modul in care a luat nastere si la felul in care se va stinge.Cosmosul mai este tratat de Eminescu in poemul "Luceafarul" in "Rugaciunea unui dac" si in poemul postum intitulat"Genaia".

"Scrisoarea I", "Luceafarul" si "Rugaciunea unui dac" sunt cateva din lucrarile care au ca tema "Facerea si desfacerea", denumire data de George Calinescu. Unul din motivele cuprinse de aceasta tema este proportia gigantica a spatiului si timpului universal. Acest motiv reprezinta viziunea romantica eminesciana a Cosmosului in antiteza cu fiinta umana neinsemnata si muritoare; aceasta viziune mai cuprinde si evolutia Cosmosului(situata intre cele doua capete: geneza si stingerea), armonia nascuta din rotirea astrilor si perspectiva mitologica.

"Scrisoarea I" este lucrarea reprezentativa acestei teme, fiind alcatuita dintr-o cosmogonie cuprinsa in doua cugetari: una pe tema destinului uman si una pe tema soartei geniului.
In prima parte a textului(versurile 1 -28) ne este prezentat un cadru romantic, la vreme de seara, unde lumina enigmatica a lunii se imprastie peste o lume vana, nascuta dintr-un vis al Nefiintei. Aceasta priveliste din natura scoate la iveala mai multe ipostaze ale fiintei umane, dintre care retinem doar doua:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.