Teme si motive romantice din lirica eminesciana

Trimis la data: 2009-04-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.56 / 10
Downloads: 2087
Autor: Dragota Silvian
Dimensiune: 13kb
Voturi: 75
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romantismul European - in cultura europeana, in deosebi in cea franceza, romantismul se impune printr-o reactie de negare a clasicismului, situatie sustinuta si de aparitia unor manifeste literare (prefata la drama Cromwel a lui Victor Hugo).
) romantismul romanesc - in cultura romaneasca romasntismul apare intr-un context specific; scriitori romantici au educatie de tip clasic cea ce duce la o coexistenta a curentelor literare acesta caracteristica este atat de importanta incat ea apare si se manifesta si in epoca lui Eminescu, scriitori de esenta romantica. Este vorba despre cultivarea poeziei cu forma fixa de esenta clasica(glossa,oda,sonnet).

c) teme si motive romantice- tema iubirii si a naturii: conform conceptiei romantice care pune accent pe exprimarea subiectivitatii pe exprimarea trairii eului, natura nu mai este peisaj sau simplu tablou caracterizat de pitoresc: ea devine stare de suflet: in lirica eminesciana natura este un mijloc prin care eul isi exprima sentimentele, miscarile elementelor naturale exprimand dinamismul trairilor umane: de aceea in poezia eminesciana iubireasi natura vor fi in stransa legatura.

- tema istoriei: istoria este vazuta sub semnul devenirii, este un process, epocile decurgand unele din altele: in romantism foarte important este antiteza trecut-prezent antiteza care pune in evidenta superioritatea trecutului in fata prezentului (trecutul este idealizat iar prezentul este criticat)- tema timpului si spatiului: are la baza sensibilitatea romantica pentru doua valori importante:

Atractia infinitului si perceptia universului sub semnul devenirii al miscarii; astfel incat in textele eminesciene apar asa numitele cosmogonii, adica reprezentari ale genezei si stingerii universului; mai mult identificam o trasatura specifica creativitatii romantice: vizionalismul de tip romantic (capacitatea spiritului de a cuprinde in imaginatia poetica ample miscari ale universului)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.