Temeiurile raspunderii penale

Trimis la data: 2013-11-21 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: marin Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Raspunderea penala este o institutie juridica fundamentala a dreptului penal care alaturi de celelate doua institutii infractiunea si sanctiunea, reprezinta componentele de baza ale intregului sistem penal.Raspunderea penala este o forma a raspunderii juridice si reprezinta consecinta nerespectarii dispozitiei normei juridice penale.

Raspunderea penala este o forma a raspunderii juridice, alaturi de raspunderea civila, administrativa ori disciplinara.Reiesind din prevederile Art. 50 al Codului Penal al RM se considera raspundere penala condamnarea publica, in numele legii, a faptelor infractionale si a persoanelor care le-au savirsit, condamnarea ce poate fi precedata de masurile de constringere prevazute de lege.

Dupa cum se stie, ordinea de drept penal se infaptuieste in principiu prin conformarea destinatarilor legii penale la exigentele acesteia. Dar sunt situatii cind unii membri ai societatii nu se conformeaza si comit infractiuni. In aceasta situatie restabilirea ordinii de drept penal nu este posibila decit prin constringerea celor care au incalcat legea penala. Realizarea constringerii nu poate fi aplicata decit intr-un cadru juridic determinat si anume in cadrul raportului juridic penal de conflict ca urmare a savisirii infractiunii.

In cadrul raportului juridic penal de conflict are loc tragerea la raspunderea penala a faptuitorului, iar in cazul in care s-a dovedit vinovatia de savirsire a infractiunii, este sanctionat potrivit legii.Prin urmare aplicarea sanctiunilor de drept penal pentru restabilirea ordinii de drept are loc nu in mod direct ci in mod indirect prin intermediul raspunderii penale. Deci dupa savirsirea infractiunii, nu se aplica imediat pedeapsa penala, ci mai intii se stabileste raspunderea penala a faptuitorului pentru fapta savirsita, abia dupa ce se constata raspunderea penala intervine sanctiunea prevazuta de lege.

Astfel, analizind lectura de specialitate constatam ca temeiul raspunderii penale il constituie savirsirea unei infractiuni, totodata legislatia noastra stabileste expres in Art. 51 CPRM ca temeiul real al raspunderii penale il constituie fapta prejudiciabila savirsita, iar componenta infractiunii, stipulata in legea penala, reprezinta temeiul juridic al raspunderii penale.

Art. 52 - Raspunderii penale este supusa numai persoana vinovata de savirsirea infractiunii prevazute de legea penala.Reiesind din prevederile Codului Penal al RM deducem urmatoarele caracteristici ale temeiului raspunderii penale:
1.Raspunderea penala poate exista numai pentru o persoana care a savirsit o fapta ce constiutie infractiune;
2.Raspunderea penala se intemeiaza in special pe vinovatia persoanei respective, in acest sens se considera ca raspunderea penala are un temei obiectiv, adica fapta sa fie exteriorizata material si un temei subiectiv adica fapta sa fie savirsita cu vinovatie;

3.Raspunderea penala survine pentru toate formele fazei externe ale activitatii infractionale care pot fi sanctionate potrivit legii penale, adica raspunderea penala poate sa survina atit pentru infractiune consumata cit si pentru cea neconsumata ( pregatirea sau tentativa ).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.