Temperatura

Trimis la data: 2011-08-26 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 231
Autor: Bocsan DSD Dimensiune: 72kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Temperatura este marimea fizica ce caracterizeaza starea de incalzire a
unui corp. Multe procese tehnologice care au loc in reactoarele chimice,
coloane de fractionare, difuzie si altele, sunt puternic influentate de
temperatura din utilaj. De aceea masurarea cu precizie a temperaturii in
utilajele tehnologice are o importanta deosebita.

In 1715 Gabriel D. Fahrenheit a introdus scara cei poarta numele
(Fahrenheit) care contine 180 de diviziuni intre punctul de topire a ghetii(32 ºF) si punctul de fierbere a apei (212 ºF).Acelasi interval - intre punctul de topire a ghetii si punctul de fierbere a apei, in 1742 a fost divizat de Anders Celsiul in 100 de diviziuni (0ºC A 100 ºC). Aceasta scara, cunoscuta ca scara cu 100 de diviz iuni, din 1948 se numeste scara Celsius - in cinstea autorului.

Celelalte doua scari de temperatura (Kelvin si Rankine) sunt scarile utilizate pentru descrierea temperaturii absolute, a caror valoarea minima este egala cu minimul termodinamic.La diverse materiale, dilatarea functie de temperatura este diferita.Dilatarea liniara cu temperatura este caracterizata prin coeficientul de dilatare termica a. Se observa ca a exprima cu cat se alungeste o bara de 1 m la cresterea temperaturii cu 1ºC.

Diversele materiale au coeficientul de dilatare a diferit. Termometrele bimetalice se bazeaza pe dilatarea diferita a diverselor materiale. In figura 9.1, este reprezentat un termometru bimetalic tubular compus din tubul 1, cu coeficient de dilatare a1, mult mai mic decat coeficientul de dilatare a2 al tijei 2. Astfel, introducand tubul cu tija in mediul de temperatura q0, tija se va dilata si valoarea temperaturii se va putea citi pe scala aparatului. Efectul de dilatare mentionat se obtine daca de exemplu tubul este din portelan (a1=0,5O10+5 ºC-1), iar tija din aluminiu (2,2O10-5 ºC-1).

Lama este incastrata la unul din capete si este orizontala, la o temperatura q0 (pozitia punctata). Daca lama este incalzita la o temperatura q > q0 lama se indoaie, deoarece lama 2 se alungeste mai mult decat lama 1. Pe acest principiu se bazeaza termometrul cu lamela bimetalica: daca termometrul este incalzit, lama va tinde sa se indrepte, capatul liber se va ridica. Deplasarea capatului liber este proportionala cu temperatura, deaceea de acest capat se fixeaza acul indicator.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.