Tendinte in mass-media I - Studiu de caz:Presa si securitatea

Trimis la data: 2010-05-26 Materia: Jurnalism Nivel: Facultate Pagini: 62 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Razvan Vulcan Dimensiune: 96kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Proiectul isi propune derularea unui program de advocacy menit sa sporeasca gradul de recunoastere publica a naturii de serviciu public a mass media, indiferent de forma de proprietate, sa creasca responsabilitatea presei (a jurnalistilor, a editorilor si patronilor deopotriva) in ceea ce priveste propria libertate si credibilitate si sa consolideze sprijinul public pentru libertatea de exprimare, ca valoare sociala fundamentala a oricarei societati democratice.

1.1. Metodologie:
A. Obiectiv:
Studiul a urmarit sa determine ce relateaza presa scrisa nationala despre mass-media si cata atentie acorda jurnalistii subiectelor relevante pentru industria media.

Scopul analizei este orientat pe doua nivele:
1)de a afla ce tip de subiecte despre media abordeaza presa scrisa nationala si in ce masura (date generale);
2)ce subiecte relevante pentru profesionalizarea si dezvoltarea presei, deontologia si libertatea presei (presiuni externe si interne, cenzura), proprietatea media si transparenta acesteia etc. sunt prezente in agenda publicatiilor si in ce masura (date particulare).

B. Cadru general:
Au fost monitorizate sapte cotidiene nationale - Adevarul, Cotidianul, Evenimentul Zilei, Gandul, Jurnalul National, Romania libera, Ziua si doua saptamanale - Dilema Veche, Revista 22.Esantionul a fost stabilit in functie de tirajul publicatiilor, cat si de cel al politicii editoriale - au fost alese acele publicatii care acorda spatiu editorial semnificativ subiectelor despre media relevante pentru dezvoltarea si profesionalizarea media.

Perioada de monitorizare:
August - Septembrie 2006
C. Grila de analiza:
A fost urmarita obtinerea de date privind:
Cantitatea de articole despre media;
Numarul de aparitii al subiectelor despre media;
Tipul subiectelor relatate.

Au fost codificate urmatoarele teme [1]:
Continut TV / radio /presa scrisa - cand autorul articolului face referire la aspecte legate de continutul editorial al unor programe radio-TV sau articole din presa scrisa; de exemplu, rubricile Cronica TV din Cotidianul sau Evenimentul Zilei.

Productie TV / radio /presa scrisa - descrierea procesului care sta la baza produsului difuzat sau care urmeaza a fi difuzat (productii proprii); vezi articole despre diverse emisiuni/programe/seriale/filme (informatii referitoare la costuri, participanti, producatori, organizatori etc.). Vedete media - relatari despre persoane care lucreaza in presa (prezentatori de stiri, de emisiuni de divertisment, de talkshow, analisti, editorialisti etc); a fost luat in considerare si criteriul notorietatii.

Practici jurnalistice - atunci cand se relateaza despre activitatea jurnalistilor; procesul jurnalistic in ansamblu. Proprietate in media - informatii referitoare la detinere de actiuni, activitatea proprietarului unei institutii media, transfer de proprietate, transparenta proprietatii etc.

Investitii media - referiri la achizitii, tranzactii etc.
Ingerinte politice - cand articolul reclama existenta unui control politic asupra unei institutii media din partea unor politicieni sau altor persoane influente care nu au o legatura directa cu institutia (nu sunt patroni); presiuni externe.Ingerinte ale patronatului (presiuni interne).Conflict de munca - relatari despre situatii de conflict intre ziaristi si patronat sau conducerea institutiei media.

New Media - relatari despre aspecte legate de Internet ca substitut sau suport pentru media traditionale; ex. radio online, comunicare online, website publicatii, media traditionale vs. internet etc.Consum media - opinii sau date (cercetari etc.) referitoare la consumatori si la tipul si/sau nivelul de consum media al romanilor, dar si informatii referitoare la rating, tiraje; perceptia publicului etc. Reglementarea audiovizualului - relatari despre reglementari, sanctiuni sau recomandari C.N.A., organizarea institutionala a C.N.A. etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.