Tendinte privind interpretarea clauzelor patologice in arbitrajul internati

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins
Introducere

I. Interpretarea conventiei arbitrale

II. Conventiile arbitrale patologice (clauzele deficitare)

III. Numirea gresita/incorecta a institutiei arbitrale alese in conventia arbitrala

IV. Locul arbitrajului ales in conventia arbitrala; clauza in alb

V. Competenta alternativa

VI. Obiectul litigiului

VII. Clasificarea clauzelor patologice

VIII. Consecinte; posibile solutii de prevenire

Concluzii

Bibliografie

Introducere

Arbitrajul, una dintre metodele de solutionare alternativa a litigiilor, folosita din cele mai vechi timpuri, ofera o suita de avantaje fata de justitia statala ambelor parti, printre care putem enumera autonomia de vointa a partilor, autonomia procedurii arbitrale, posibilitatea desemnarii unor arbitri specializati si profesionisti de catre parti, recunoasterea internationala a hotararilor, confidentialitatea, celeritatea, costuri adaptate cazului, flexibilitatea procedurala, neutralitatea, posibilitatea solutionarii litigiului in echitate si altele.

Intrucat arbitrajul reprezinta o justitie voluntara alternativa (art. 541 NCPC1 ) celei de drept comun, partile pot recurge la arbitraj numai in temeiul unor instrumente juridice internationale sau prin incheierea unei conventii arbitrale, cea care consfinteste vointa partilor de a inlatura competenta statala in favoarea celei private.

Disponibilitatea unui arbitraj eficient este alternativa la o judecata in fata instantelor judecatoresti statale, si acesta se poate realiza prin convenirea procedurii pe care partile o prefera in circumstante particulare, limitate numai de respectarea ordinii publice sau a bunelor moravuri (cum indeamna toate legislatiile, nu numai cea autohtona, prin art. 541, 544 NCPC).

Trasatura dominanta a reglementarii arbitrajului consta in libertatea contractuala a partilor, acestea fiind cele care aleg sa recurga la aceasta cale de solutionare a litigiilor. Grevata pe fundalul acestei libertati de alegere si autonomie a partilor in cadrul arbitrajului, conventia arbitrala este cadrul perfect ce poate oferi flexibilitate totala partilor pentru a-si putea solutiona litigiile pe calea acestei metode alternative de solutionare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.