Tendinte si perspective in cresterea porcinelor in Romania

Trimis la data: 2007-02-22 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 4
Autor: Florentina Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Tendinte si perspective in cresterea porcinelor in Romania
Sectorul de cresterea porcinelor pe plan mondial
Cresterea porcinelor este o ramura importanta in productia de carne. Pe plan mondial carnea de porc reprezinta peste 40% din consumul total de carne, aceasta pondere este in jur de 50% in Romania. Pentru etapa urmatoare perspectivele dezvoltarii productiei de carne de porc in principalele zone din lume (Asia, Uniunea Europeana si SUA) sunt prezentate in tabelul 1.

Referat despre Tendinte si perspective in cresterea porcinelor in Romania
Se constata un ritm de crestere in perioada 2002 – 2012 de 18,26% pentru Asia, 6,2% in U.E. si 9,9% in SUA. Performantele in cresterea porcinelor in cele mai mari tari exportatoare de carne de porc din lume respectiv Danemarca, SUA si Canada sunt prezentate in tabelul 2.

Tabelul 2
Performantele in cresterea porcinelor la cele mai mari tari exportatoare
de carne de porc

Se remarca un numar mare de purcei intarcati pe scroafa pe an 23,20 cap in Danemarca, 19,17 in SUA si Canada. Cu pierderi de 19,3% in Danemarca, 16,8% in SUA si 16,0% in Canada. Se obtine astfel un numar de 21,5 produsi finali/scroafa pe an in Danemarca, 17,86 cap in SUA si 18,02 cap in Canada.

Este de observat greutatea de taiere de 110 – 115 kg la varsta de 200 zile si un procent de tesut muscular de peste 55%. Valorificarea carcaselor pe baza procentului de tesut muscular si plata diferentiata este posibila prin aplicarea unui sistem de apreciere a carcaselor de porcine pe baza sistemului EUROP care a fost introdus oficial dupa 1985.

Estimarea procentului de tesut muscular se face prin utilizarea diferitelor aparate a caror ecuatii specifice sunt verificate prin transari (disectii) experimentale in fiecare tara care aplica sistemul.
O alta problema care se pune sectorului de cresterea porcinelor de catre Uniunea Europeana este respectarea cerintelor minime pentru protectia suinelor care in sinteza sunt prezentate in tabelul 3.

Tabelul 3
Cerinte minime pentru protectia suinelor

General
Intretinere
- cel putin 8 h lumina cu minimum 40 lucsi;
- limita maxima de zgomot 85 db, mai mult este de evitat;
- suinele trebuie sa aiba acces continuu la materiale care pot sa le suscite interesul si pe care le pot misca (ex. fan, lemn, rumegus, paie sau amestec din aceste materiale);
- spatiul plin al gratarului minim 80 mm;

Transportul porcinelor:
- se interzice pentru porcinele mai mici de 4 saptamani;
- sa nu se amestece cu 6 ore inainte de transport;
- dupa 8 ore de transport 6 ore de odihna + mancare + adapare.

Suprafata in m2 pentru transportul porcilor:
A = 0,03 W 0,67 – pentru 3 ore sau mai mult;
A = 0,026 W 0,67 – pentru 30’pana la 3 ore;
A = 0,0192 W 0,67 – pentru < 30’.

Sacrificarea porcinelor:
- asomarea ca operatiune obligatorie.

Furajare si management
- furajare cel putin o data pe zi cand porcii sunt tinuti in grup fara o furajare ad libitum sau cu hranitori individuale electronice, trebuie ca fiecare porc sa aiba acces la hrana in acelasi timp cu ceilalti din grup;
- toti porcii cu varsta mai mare de 2 saptamani sa aiba apa in mod permanent;
- statele membre trebuie sa asigure perfectionarea anga-jatilor din sectorul de creste-rea animalelor in privinta protectiei animalelor.

SCROAFE
Intretinere
- intretinerea legata este interzisa; in adapos-turile vechi se permite pana la data 01.01.2006;
- intretinerea in grup incepand cu 01.01.2003 pentru adaposturile noi pentru toate unitatile (saptamana a 4-a de gestatie pana la penultima saptamana inaintea fatarii).

Este permisa intretinerea scroafelor agresi-ve, pentru o perioada, in boxe individuale, pentru limitarea miscarii. Marimea boxei de intretinere in grup sa fie mai mare de 2,8 m x 2,4 m. Spatiul per scroafa: adulta 2,25 m2 (10%); scrofite 1,64 m2 ( 10%) din care:
- pardosea plina 1,3 m2 la scroafe si 0,95 m2 la scrofite, suprafata perforata a pardoselii ma-xim 15%;
- distanta intre gratare maximum 20 mm
- latimea gratarului pe care calca scroafa sa fie de minimum 80 mm.
Cu o saptamana inaintea fatarii, scroafele trebuie intretinute pe un strat gros de paie (daca este posibila evacuarea dejectiilor).

Furajare si management
- scroafele intretinute in grup trebuie sa fie furajate cu un sistem care permite furajarea individuala, care sa inlature concurenta la furajare.
- toate scroafele gestante tre-buie sa primeasca furaj de baza suficient sau furaj cu continut optim de proteina bruta, fortifiant.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.