Teoria artei plastice

Trimis la data: 2004-04-07
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.54 / 10
Downloads: 2644
Autor: Florentina Istrate
Dimensiune: 8kb
Voturi: 292
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pe baza artei crestine vechi si sub influenta artei antice din Egipt, Siria si Persia, in Imperiul Roman de Rasarit, numit si Bizantin, avand capitala la Constantinopol, a aparut un nou stil artistic - stilul bizantin. Caracterizata printr-o mare varietate de forme si bogatie ornamentala, este o arta de curte, somputoasa cu diferite simboluri si opere realizate in sec. V-lea si al XV-lea, in Imperiul Bizantin.
Caracterizata printr-o mare varietate de forme si bogatie ornamentala, este o arta de curte, somputoasa cu diferite simboluri si opere realizate in sec. V-lea si al XV-lea, in Imperiul Bizantin. Existau doua tipuri de biserici: cu plan rotund – construite deasupra criptelor martirilor crestini sau ale unor principi (Mausoleul Gallei Placidia – Ravena) si cu plan dreptughiular (bazilici) – orientate spre rasarit si destinate cultului (Sfanta Sofia – Constantinopol, San Vitale – Ravena, etc.).

Pictura bizantina continua traditia pictorilor greci si romani; mozaicul mausoleului Gallei Placida din Ravena (sec.V) mai pastreaza viziunea romano-elenistica in care predomina motivele florale si zoomorfe.

Lucrari Bizantine: - “Sf. Gheorghe” = icoana bizantina
-“ Biserica Sfanta Sofia” = Constantinopol
-“Inaltarea” = Relief in fedeles
-“Christos Pantocrator” = Sf. Sofia
-“Blandul Pastor” = Galla Placida = Ravena
-“Maica Domnului din Vladimir”=Icoana bizantina
-“Zidurile Conastantinopolui” = lucrare bizantina

Arta Romanica
Arhitetura este dominata de constructii masive si severe: catedrale, manastiri, castele, fortificatii, realizate mai ales din piatra, cu ziduri groase, turnuri inalte si ferestre inguste. Principalele caracteristici ale acestor constructii sunt bolta in semicerc si forma de arc in plin cintru a putinelor deschideri practicate in ziduri: ferestre, portaluri si arcade.

Fiecare cladire bisericeasca din Pisa – domul, baptiseriul si clopotnita – are o forma constructiva simpla, iar suprafata este impodobita cu coloane din marmura alba; cele mai renumite catredale sunt cele din Politiers si Arles, Franta, din Warms, Germania, s.a.

Lucrari romanice: - “Biserica Manastirii Voronet”
-“Biserica St. Benoit-Sur-Loire (Cupola)
-“Iisus vorbind ucenicilor” = miniatura
-“ Fecioara” = detaliu (fresca)
-“Apostol” = detaliu (fresca)
-“Batalia de la Hastings” = tapiserie catedrala din Bayeux
-“Instiintarea pastorilor” = pictura romanica

Arta Gotica
Arta Gotica a aparut in Franta, in prima jumatate a sec. al XII-lea, iar acesta se raspandeste cu repeziciune in vestul si centrul Europei si anumite elemente decorative ajung chiar in Transilvania si Moldova. Catedralele sunt foarte inalte, zvelte cu turnuri ascutite si basoreliefuri si vitralii viu colorate, reprezentand scene religioase.

Cele mai cunoscute catredale in stil gotic se gasesc in Franta la Reims, Amiens, Paris (Notre Dame), in Germania (Koln), in Spania (Burgos), in Anglia (Worcester), in Italia (Domnul din Milano), in Cehia (Sfantul Vit din Praga), in Romania (Sf. Mihail – Cluj si Biserica Neagra – Brasov). O capodopera a picturii gotice este “Altarul din Trebon”, Cehia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.