Teoria comunicarii

Trimis la data: 2015-05-30
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 76
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicoleta_A
Dimensiune: 139kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comunicarea nu este nici pe departe o activitate tanara, ea este cu siguranta la fel de veche ca si istoria umanitatii, chiar daca nu a fost recunoscuta drept stiinta decat de putina vreme. De aceea, pentru a ajunge sa intelegem teoria comunicarii, trebuie sa vedem mai intai ce este comunicarea? Asa cum arata Armand si Michele Mattelart , "notiunea de comunicare are o multime de sensuri. Daca lucrurile sunt asa de multa vreme, proliferarea tehnologiilor si profesionalizarea practicilor n-au facut decat sa adauge in aceasta polifonie glasuri noi, la sfarsitul unui secol care face din comunicare o figura emblematica a societatilor celui de-al treilea mileniu".
Literatura de specialitate ne ofera o gama larga de definitii si, implicit, de abordari. O scurta trecere in revista a catorva pozitii teoretice ne va ajuta sa intelegem complexitatea fenomenului comunicarii:Astfel, K.R.Scherrer abordeaza comunicarea interactiona la om si la animal (ceea ce pentru unii analisti este comunicare sociala) definind-o ca pe "un proces in care doi sau mai multi actori co-orientati catre un scop isi transmit informatia de o maniera mutual contingenta, gratie unor configuratii multicanale".

Pentru S.Moscovici , a comunica inseamna a transmite si a influenta.
La Smith cele doua pozitii se impletesc in conceperea comunicarii plecand de la ideea de partaj al informatiei intre indivizi in cadrul unui schimb social, acest partaj activand, in foarte multe cazuri, o negociere pentru a asigura incadrarea situatiei si a contextului si pentru a reduce incertitudinea prin precizarea intentiilor indivizilor care comunica (termenii subliniati nu reprezinta altceva decat notiuni importante in abordarea fenomenului comunicational).

Comunicarea reprezinta, in viziunea lui John Fiske una dintre activitatile umane pe care fiecare dintre individ o poate recunoaste, dar pe care foarte putini o pot defini in mod satisfacator. A comunica inseamna a vorbi cu cineva, comunicare este si televiziunea, raspandirea de informatii, coafura, critica literara, moda si lista poate continua la nesfarsit. Vedem, astfel, cum comunicarea umana este un domeniu extrem de divers si de multilateral.
Le Petit Robert mentioneaza: Comunicare, cuvant atestat din 1364 si provenit din latinescul communicare desemneaza " a fi in relatie cu".

Din 1557 apare si sensul " a face cunoscut ceva cuiva". Din secolul al XIV-lea apare sensul "a fi, a se puune in relatie"
Sau "a face cunoscut ceva cuiva [...]. A imparti ceva cu cineva. A face comun, a transmite ceva"."Comunicare: actiunea de a fi in raport cu altcineva, in general prin intermediul limbajului; schimb verbal intre un locutor si un interlocutor, caruia primul ii solicita un raspuns [...]. Actiunea de a pune in relatie, in legatura, in contact, diferite lucruri".Le Petit Robert din 1974 defineste comunicarea ca "actiunea de a comunica ceva: avez, mesaj, informatie".

A comunica: A transmite ceva, a impartasi cuiva un sentiment, o stare. [...] A intra in contact cu cineva, a-i impartasi gandurile, sentimentele". (Larousse)"Comunicare: Faptul de a-si manifesta gandirea sau sentimentele prin intermediul limbajului, al scrierii, al gesturilor, al mimicii, cu scopul de a se face inteles.
Stiintific: Procesul prin care o sursa de informatii A incearca sa actioneze asupra unui receptor de informatii B astfel incat sa provoace la acesta aparitia unor acte sau a unor sentimente permitand o reglementare a activitatilor lui B sau ale grupului caruia ii apartin A si B (E. Henriquez, 1971).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.