Teoria concurentei

Trimis la data: 2009-11-02
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.21 / 10
Downloads: 18
Autor: Marian
Dimensiune: 29kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Teorii privind concurenta
Concurenta – considerata ca fiind unul din elementele fundamentale ale economiei de piata, conceptul privind concurenta a aparut si s-a dezvoltat inca la inceputurile economiei politice ca stiinta. Adam Smith in lucrarea sa ,, Avutia natiunilor, cercetare asupra naturii si cauzelor ei “ a pus temelia conceptului de concurenta.
El a formulat celebra ,,teorie a mainii invizibile“, prin care afirma ca din ciocnirea intereselor particulare egoiste ale indivizilor rezulta un echilibru de ansamblu al economiei de piata, care face posibila functionarea ei eficienta si armonioasa, capabila sa asigure nu numai castigul si prosperitatea agentilor individuali, ci chiar si binele/interesul general.

Potrivit teoriei lui A. Smith, doar libertatea de concurenta este o garantie a progresului, prin cele doua functii principale pe care le indeplineste :alocarea optimala a resurselor in progresul utilizarii factorilor de productie si anularea supraprofiturilor.

Gratie pionieratului intreprins de catre A. Smith, si a dezvoltarii acesteia de catre urmasii lui, teoria privind concurenta devine unul din conceptele centrale ale ortodoxiei economice, studii asupra concurentei fiind prezente la neoclasicii L. Walras, A. Cournot, Bertrand, V. Pareto, Edgeworth, A. Marshall.

Unul din cele mai mari merite ale marginalistilor este elaborarea conceptului de concurenta pura si perfecta.1 Acest concept a fost elaborat de reprezentantul scolii matematice de la Lausanne, L. Walras. Modelul lui a permis analiza ,, in stare pura “a mecanismului formarii preturilor in conditii de libera concurenta
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.