Teoria formelor fara fond

Trimis la data: 2010-04-09
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.35 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandrina Hurzu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
- enuntata de Titu Maiorescu in studiul In contra directiei de astazi in cultura romana (1868).
- Maiorescu porneste de la premisa ca in toate straturile culturii romane se poate identifica viciul "neadevarului", al imitatiei, al superficialitatii, in urma unui elan al occidentalizarii.
- el ofera exemple atat din domeniul literar sau lingvistic ( Lexiconul de la Buda), cat si din istorie (lucrarea lui Petru Maior despre latinitatea poporului si a limbii romane),
- afirma lipsa de continut a unor institutii din epoca precum scolile si universitatile lipsite de dascali competenti sau teatrele care functioneaza mecanic in absenta unui repertoriu national original si a unor actori de prestanta.
- Maiorescu numeste aceste realitati forme fara fond si refuza preluarea unor modele occidentale in absenta unui fond autohton solid.
- convins ca "forma fara fond este de-a dreptul stricacioasa" deoarece nimiceste cultura, Maiorescu recomanda indepartarea mediocritatilor si promovarea formelor ce definesc identitatea noastra culturala.

Junimea ia nastere in 1863 din initiativa a cinci tineri cu studii in mediile universitare franceze si germane: Iacob Negruzzi, Theodor Rosetti, Vasile Pogor, Petre P. Carp si Titu Maiorescu,
- Titu Maiorescu - cel care va deveni mentorul cenaclului, un spiritus rector in epoca.

- randurile gruparii vor fi ingrosate de personalitati precum Alecsandri, Eminescu, Creanga, Caragiale, Slavici,
- societatea permite si accesul unor reprezentanti ai altor domenii decat cel literar, cum ar fi istoricul si memorialistul Gh. Panu, lingvistul Al. Philippide, filozoful Vasile Conta, istoricul A.D. Xenopol, conform devizei "intra cine vrea, ramane cine poate".
Modernismul lovinescian

Eugen Lovinescu - critic literar interbelic, sustinator si promotor al modernismului, al necesitatii sincronizarii literaturii romane cu cea europeana a momentului, intr-o epoca in care traditionalismul este teoretizat de Nichifor Crainic (in articole din revista Gandirea si in eseul Sensul traditiei);
- fiind cel mai important critic de directie de dupa Titu Maiorescu, el

a proclamat autonomia esteticului.
- elaboreaza teoria sincronismului si a diferentierii:
- Lovinescu porneste de la conceptul de "spirit al veacului" (prin care se intelege totalitatea elementelor ce descriu directia culturala, sensibilitatea unei epoci)
- considera ca datorita dezvoltarii mijloacelor de comunicatie, se ajunge la internationalizarea curentelor, astfel incat culturile minore suporta influenta culturilor majore.
- "Legea imitatiei", preluata din sociologie (Gabriel Tarde), se refera si la cultura romana, care ar suporta influenta culturilor occidentale.

Astfel, imitatia se face in doi pasi:
a. Simularea= preluarea modelului strain= preluarea formelor fara fond, obligatorie pentru crerarea unui fond autohton solid (diferenta fata de Maiorescu)
b. Stimularea= diferentierea = aplicarea, pe modelul preluat, a elementelor ce individualizeaza cultura romana
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.