Teoria generala a dreptului

Trimis la data: 2014-10-21
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Olivia_C
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Viata si activitatea sociala este supusa normativitatii sociale si, implicit celei
juridice (adica unui ansamblu de norme, principii, reguli sociale si juridice). Aceasta normativitate impune subiectilor umani obligatia de a inscrie conduita si actiunile lor in limitele acestei normativitati. Nerespectarea sau incalcarea acesteia declanseaza prin consecinta reactia sociala de respingere, de neacceptare sau condamnare a subiectului uman respectiv si de obligare a sa,sub imperiul unor anumite sanctiuni,de a se incadra in limitele normativitatii sociale.
Prin urmare,raspunderea sociala apare ca o consecinta a neindeplinirii unei prescriptii normative pozitive, a unei obligatii sau indatoriri sociale. Ea este deci o relatie sociala speciala care se stabileste intre societate si individ,in care fapta sau conduita individului este incadrata de societate in limitele unor drepturi, libertati, prerogative etc. consacrate de normele, principiile sau valorile acelei societati si a caror nerespectare antreneaza unu sau alta din formele sanctiunilor sociale.

Notiunea de raspundere sociala este expresia teoretica,abstracta a formelor concrete de existenta ale raspunderii sociale. Cu alte cuvinte, raspunderea sociala exista numai prin una din formele sale concrete de manifestare ca, de exemplu: raspunderea morala, politica, economica etc. inclusiv juridica, fiecare din aceste forme avand atat trasaturi generale,comune,cat si trasaturi si caracteristici proprii.

Si in cazul principiilor raspunderii juridice-ca si in situatia principiilor generale ale dreptului sau ale criteriilor generale ale dreptului-aceste principii nu reflecta doar un continut strict juridic ci, implicit si elemente ale principiilor si valorilor nejuridice: morale, etice, religioase etc. proprii civilizatiei acestei societati.
In teoria generala a dreptului aceste principii ale raspunderii juridice sunt considerate a fi in principal urmatoarele: principiul raspunderii pentru fapte savarsite cu vinovatie; principiul justetei sanctiuni; principiul raspunderii personale; principiul celeritatii tragerii la raspundere juridical.

In baza acestui principiu, orice subiect de drept poate fi tras la raspundere juridical si i se poate aplica o sanctiune numai atunci cand este vainovat de nerespectarea unei norme juridice si numai in limitele vinovatiei sale. Vinovatia consta in faptul ca subiectul nu respecta de buna stiinta conduita prescrisa , prin care incalca interesele generale ocrotite prin normele de drept, stiind, sau trebuind ca prin comportamentul sau contravene acesto interese.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.