Teoria impreviziunii

Trimis la data: 2014-04-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: cutzza90 Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Teoria impreviziunii are origini canonice care se regasesc in doctrina bisericii apusene din perioada medievala, fiind reflectata in opera teologului Sf. Toma din Aquino in secolul al XIV-lea, aceasta teorie neinteresand insa preocuparile juristilor din acea perioada. In legislatia europeana teoria impreviziunii (rebus sic stantibus) si-a gasit aplicarea abia dupa Primul Razboi Mondial, cand omenirea, ca si acum, s-a confruntat cu o criza financiara de proportii. In Romania, desi nereglementata in Vechiul Cod Civil, impreviziunea si-a gasit reglementarea in Noul Cod Civil unde ii sunt consacrate mai multe articole.

Forta obligatorie a contractelor presupune ca partile contractante sa isi indeplineasca obligatiile contractuale, acest fapt asigurand stabilitatea si echilibrul relatiilor economice. In cazul in care una dintre parti nu isi executa obligatiile prevazute in contract, va fi angajata raspunderea contractuala. Cu titlu de exceptie, se poate prevala de raspunderea contractuala partea care a fost impiedicata din motive obiective, de niste situatii exceptionale, imprevizibile, sa isi execute obligatiile contractuale.

Pe langa situatiile amintite, mai pot exista si alte cauze care sa duca la neexecutarea contractului de catre una dintre parti. Aceste situatii tin de dimensiunea economica, si anume prabusiri ale monedelor nationale, deprecierile semnificative ale monedelor straine, situatia de criza financiara etc., fapte care pot schimba arhitectura unui contract si pot pune o parte in imposibilitatea executarii contractului sau, in caz de executare, i se produce o paguba insemnata care nu a fost prevazuta la incheierea contractului.

Considerata ca fiind o exceptie de la principiul pacta sunt servanda, teoria impreviziunii reprezinta revizuirea efectelor actului juridic din cauza ruperii echilibrului contractual in urma schimbarii imprejurarilor avute in vedere de parti in momentul incheierii actului juridic, deoarece se ajunge ca efectele actului juridic sa fie altele decat cele pe care partile, in momentul incheierii respectivului act, au inteles sa le stabileasca si care sa fie obligatorii pentru eleA�. Impreviziunea se aplica pentru contractele cu titlu oneros, comutative si cu executare succesiva ori afectate de un termen suspensiv de executareAC.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.