Teoria integrarii

Trimis la data: 2010-12-13
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.49 / 10
Downloads: 213
Autor: TwistGirl Teo
Dimensiune: 18kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Philippe Herzog enumera 3 mijloace prin care se ajunge la democratizarea populatiei:ameliorarea democratiei reprezentative;participarea permanenta a cetatenilor la luarea deciziilor in stat;inventarea unei cetatenii europene.Cetatenia europeana este un concept nou introdus prin Tratatul de la Maastricht din 1992.Acest concept are un continut politic si unul juridic.Prin continutul politic intelegem statutul personal al individului,prin continut juridic intelegem drepturile subiective pe care le poate invoca individul.Cetatenia europeana exista in masura in care titularii sai se bucura de drepturile care deriva din acest statut.
Teoria lui Marshall despre cetatenia europeana
In anul 1950, Marshall formula o teorie a cetateniei bazata pe o conceptie pluralist-liberala care pornea de la premiza statul-natiune.
Ideile principale dezvoltate de Marshall sunt:
1.Cetatenia este rezultatul unor factori existentiin societatea sec.XIX.Acesti factori sunt:
-atenuarea inegalitatilor de venituri intre diferitele categorii sociale
-largirea solidaritatii sociale
-urmarirea egalitatii in interiorul societatii
2.In societate indivizii au drepturi civile,sociale si politice.Sunt considerate drepturi civile libertatea cuvantului,a gandirii,a credintei,drepturi de proprietate etc..;drepturile politice: dreptul persoanelor de a participa la exercitarea guvernarii (de a alege si de a fi ales),;drepturile sociale:participarea la distribuirea avutiei economice si a securitatii soociale.
3.Cetatenia este castigate treptat de majoritatea populatiei.
4.Ideea de cetatenie duce la o egalitate formala intre cetateni.


Teoria cetateniei in conceptia lui Mann
Mann formuleaza teza potrivit careia cetatenia este rezultatul clase conducatoare.El observa ca toate regimurile politice au conferit drepturi cetatenilor lor insa in grade diferite(stat socialist,comunist,fascist,monarchism etc.)
Daca in viziunea lui Marshall evolutia cetateniei este una optimista, in viziunea lui Mann este una negativa (opusul).

Teoria cetateniei lui Bryan Turner
Teoria lui Bryan critica T. lui Marshall pe considerentul ca analizeaza cetatenia numai in baza experientei britanice. Asemeni lui Mann, Turner compara evolutia cetateniei in mai multe state pentru a observa diversele forme pe care le imbraca. In concluzie Turner observa ca cetatenia este rezultatul actiunilor clasei conducatoare si totodata rezultatul miscarilor sociale revendicative.Teoria comunitariana a cetateniei
Apartenenta la o comunitate da nastere la o teorie de responsabilitati si indatoriri in sarcina individului. Se observa ca cetatenia acorda o importanta excesiva protectiei drepturilor individuale ceea ce duce la consecinte negative asupra statului si societatii civile. Consecintele cetateniei sunt: se reduce solidaritatea sociala, individul se deresponsabilizeaza, nu isi mai asuma propriile probleme ci le arunca pe umerii statului care neputand face fata acestei situatii provoaca nemultumiri, revolte, dispute, si conduce la nesupunere civica.
Pentru reabilitarea notiunii de cetatenie se impune:
-dezvoltarea unor trasaturi de personalitate care sa permita indivizilor sa se autocontroleze
-formularea de catre stat a unui set de standarde care promoveaza responsabilitatea si toleranta fata de cetateni.


Teoria cetateniei post-statala/ post-nationala.
Ca regula cetatenia este inseparabila de ideea de natiune. Prin natiune intelegem o populatie delimitata teritorial ce dispune de un set specific de drepturi si indatoriri.
Cetatenia reprezinta baza legitima a drepturilor si indatoririlor membrilor unor natiuni. Ideile principale rezultate din cetatenia post-statala sunt:
-premisele cetateniei nationale sunt puse sub semnul indoielii de aparitia dublei cetatenii si a cetateniei europene.
-cetatenia nationala este subminata de reglementarea unor drepturi in sistemele statelor europene.
-prezenta temerii afecteaza libertatea individului, iar o persoana care nu este libera nu este cetatean.

Teoriile "cetateanului sofisticat" si "cetateanului nesofisticat"
John Locke considera de idealul democratic este reprezentat de cetateanul sofisticat sau supracetatenul. Potrivit acestuia ceteanul sofisticat prezinta urmatoarele trasaturi:
-are un nivel de cunostinte si un rafinament politic care sa nu ii permita manipularea de catre elite
-trebuie sa se implice in probleme comunitatii.

In realitate studiile stiintifice facute pe opinia publica intre anii 1940-1950 au dus la urmatoarele concluzii principale:
-cetatenii participanti reprezinta o infima minoritate, majoritatea fiind exclusa de la jocul politic si condamnata la non-participare.
-dezinteresul majoritatii cetatenilor pentru sfera politica
-optiunile cetatenilor sunt dependente de factori sociali si nu de judecati nationale

Un studiu efectuat asupra publicului american a condus la aceasi concluzie ca majoritatea publicului votant are opinii neinformate sau nu are nici o opinie.In concluzie, desi idealul democratic este reprezentat de cetateanul sofisticat, realitatea o reprezinta cetateanul nesofisticat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.