Teoria inteligentelor multiple

Trimis la data: 2020-05-12 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: elvira9 Dimensiune: 37kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Teoria Inteligentelor Multiple a fost pentru prima oara publicata de catre Howard Gardner in lucrarea Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences in 1983. Teoria sa este rezultatul unor indelungi cercetari in studiul profilelor cognitive ale copiilor supradotati, autisti, savanti idioti, oameni cu dificultati in invatare, a persoanelor apartinatoare a diferite culturi.
Concluzia la care ajunge Gardner este ca:
• Inteligenta nu este o trasatura innascuta care domina celelalte abilitati pe care le au elevii.
• Nu pune la indoiala existenta unei inteligente generale dar aduce probe conform carora definitia traditionala a inteligentei nu acopera posibilitatile cognitive recent descoperite.
• Rezultatele cercetarii sugereaza faptul ca inteligenta este localizata pe diferite zone ale creierului care sunt conectate intre ele, se sustin una pe alta,dar pot functiona si independent daca este nevoie.Se pot dezvolta in conditii optime de mediu.

Descoperirile lui Howard Gardner au fost preluate cu mare interes de comunitatea educationala internationala. Aceasta , de altfel era obisnuita cu un alt mod de a aborda inteligenta: unica, masurabila, indicator al succesului academic.

Note biografice: HOWARD GARNDER

Autor a 18 carti traduse in 21 de limbi si sute de articole, Howard Garder este cel mai bine cunoscut in cercurile educationale pentru Teoria Inteligentelor Multiple care se constituie ca o critica adusa teoriilor traditionale asupra inteligentei conform carora inteligenta este unica si masurabila prin instrumente standard psihometrice.

Gardner, despre el insusi

"Timp de multi ani am condus doua cercetari asupra capacitatilor cognitive si de folosire de simboluri, una la copii normali si a doua cu adulti care au suferit deteriorarea creierului. Interesul meu de a sintetiza aceste eforturi m-a ajutat sa dezvolt si sa introduc Teoria Inteligentelor Multiple in lucrarea "Frames of Mind "in 1983. Am fost implicat in eforturile de reforma in educatie din Statele Unite. In 1986 am inceput sa predau la Harvard Graduate School of Education. Am 4 copii. Pasiunea mea este familia si munca. Imi place arta si sa calatoresc. Liniile principale ale muncii mele au fost descrise in cartile pe care le-am publicat. Pentru informatii suplimentare despre munca mea trimiteti coresponenta pe adresa: hgasst@py.harvard.edu."


Inteligenta traditionala vs. TIM

Inteligenta Traditionala in Educatie
In mod traditional, inteligenta presupune ca abilitatile de a invata si a actiona deriva dintr-o capacitate cognitiva uniforma. Unii cercetatori au incercat sa masoare inteligenta pentru a evalua rezultatele academice ale elevilor. Alfred Binet si Theodore Simon in 1905 la Paris au dezvoltat primul test de analiza a inteligentei copilului, la inceput pentru a-i descoperi neajunsurile intelectuale. Foarte curand insa acest test a fost folosit pentru a masura inteligenta omului, adica indicele nivelului de dezvoltare al inteligentei stabilit prin raportarea varstei mentale la varsta cronologica exprimat printr-un raport inmultit cu 100. Testul Stanford - Binet pleaca de la premisa conform careia oamenii se nasc cu o cantitate fixa de inteligenta al carui nivel nu se schimba pe parcursul vietii si care se constituie din abilitati logice si verbale.

Abilitatile Cognitive Multiple in Educatie

Teoria Inteligentelor Multiple nu anuleaza importanta acestor teste. Semnificatia acestei teorii consta in extinderea conceptului spre alte inteligente in plus fata de cea logico-matematica si verbal-lingvistica care sunt masurate prin testul traditional.

Teoria Inteligentelor Multiple subliniaza faptul ca fiecare om are mai multe tipuri de inteligenta, si anume: inteligenta verbal-lingvistica, logico-matematica, muzical-ritmica, corporal-kinestezica, vizual -spatiala, intra si interpersonala, naturalista. Abilitatile cognitive multiple pot sa fie identificate, stimulate si dezvoltate. Ele reflecta modalitati diferite de a interactiona cu lumea.

Pedagogia IM implica faptul ca profesorii pot sa predea si sa evalueze in mod diferit pe baza fortei si a slabiciunii intelectuale ale indivizilor. Isi pot structura activitatile de invatare in jurul perspectivei multiple de rezolvare a unei probleme prin folosirea diferitelor tipuri de inteligente.

In acest context derivat din teoria lui Gardner misiunea profesorilor este de a dezvolta strategii de predare care sa permita elevilor sa isi demonstreze modalitatile multiple de a intelege si valoriza propria lor unicitate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.