Teoria invatarii sociale a lui Krumboltz

Trimis la data: 2010-02-26
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.59 / 10
Downloads: 1
Autor: Dana
Dimensiune: 7kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Zestrea genetică şi calităţile speciale. Anumiţi factori biologici moşteniţi, cum ar fi rasa, sexul, aspectul fizic pot avea o acţiune restrictivă asupra evoluţiei carierei. Alţi factori influenţaţi cel puţin parţial de moştenire, inclusiv anumite calităţi speciale cum ar fi cele muzicale sau în domeniul artelor plastice, coordonarea fizică, pot fixa de asemenea anumite limite.
Condiţiile şi evenimentele de mediu. Factorul mediu include toate influenţele care se află în afara controlului individului, dar care pot influenţa ambianţa în care există individul. Anumite influenţe pot fi de origine umană (de exemplu, condiţiile de pregătire, legislaţia muncii, situaţia economică etc.), altele se pot datora unor forţe naturale (condiţii climaterice, existenţa resurselor naturale etc.).

Experienţele de învăţare. Toate experienţele anterioare de învăţare influenţează procesul curent de învăţare al individului. Krumboltz, deşi recunoaşte complexitatea procesului de învăţare, identifică numai două tipuri de învăţare: experienţele de învăţare instrumentale (situaţii în care individul acţionează asupra mediului pentru a produce anumite rezultate) şi experienţele de învăţare asociative (situaţii în care individul învaţă prin reacţie la stimuli, prin observarea unor modele sau prin îmbinarea a două evenimente).

Calităţile de abordare a sarcinii. Acestea sunt calităţile pe care le manifestă individul atunci când se angajează într-o sarcină nouă (de exemplu, deprinderile de muncă, standardele de performanţă, calităţile perceptive etc.).

Individul se confruntă în mod constant cu experienţe de învăţare; reacţia individului va conduce la consecinţe care vor fi urmate, fiecare din ele, de recompense sau pedepse, iar acestea, la rândul lor, vor influenţa individul. Interacţiunea dintre stimulii primiţi (experienţa de învăţare) şi reacţiile la consecinţele produse va modela individul ca pe o persoană unică.

Modelarea acţionează prin trei tipuri de consecinţe: (1) generalizarea auto-observării (este declararea deschisă sau disimulată a propriilor performanţe în legătură cu standardele învăţării); (2) dezvoltarea calităţilor de abordare a sarcinii (eforturi ale persoanei de a proiecta în viitor generalizările auto-observaţiei pentru a face previziuni asupra viitorului) şi (3) acţionarea (acestea reprezintă implementarea unor comportamente cum ar fi: căutarea sau schimbarea unui loc de muncă). Comportamentul prezent produce anumite consecinţe care afectează comportamentul viitor.

Pe scurt, această teorie se bazează pe ideea că individul intră într-un anumit mediu (lumea) cu o anumită zestre genetică. În timp ce creşte, persoana se va confrunta cu diverse evenimente (sociale, economice, culturale etc.). Individul va învăţa din aceste confruntări şi va aplica (acţiona) ceea ce a învăţat la noile evenimente şi confruntări. Aceasta va conduce la feedback-ul de la alte persoane (uneori persoane care pot fi considerate drept roluri-model) şi va crea o imagine asupra succesului sau eşecului propriilor acţiuni.

Totalitatea acestor reacţii va influenţa noile alegeri ale individului ori de câte ori acesta va trebuie să facă alegeri şi va ajuta la creşterea probabilităţii efectuării unor alegeri care să evite pe viitor eşecurile. Acest proces de învăţare este un proces continuu, care durează toată viaţa, deoarece atât individul, cât şi mediul se schimbă în mod constant.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.