Teoria lui David Ricardo despre renta funciara

Trimis la data: 2013-04-06
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.30 / 10
Downloads: 0
Autor: Fierbintu Cristina Nicoleta
Dimensiune: 14kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Problemele agriculturii capitaliste, inclusiv teoria rentei funciare si a preturilor la produsele agricole , au constituit obiectul unor investigatii empirice si teoretice cu mai bine de un secol inaintea lui Ricardo ( de la W. Petty , fiziocratii Quesny si Turgot , la Smith si Maluthus etc.). In perioada imediat premergatoare lui Ricardo aceasta problematica a fost abordata mai ales de arendasul practician scotian James Anderson (1739-1808) , de Th. R. Malthus ( 1776-1834) si E. West ( 1782-1828).

Referate similare:

Desi Anderson a fost primul care a vorbit despre renta funciara diferentiala ( generata de deosebirile in fertilitatea diferitelor loturi de pamant) , iar Malthus a preluat multe din ideile lui fara sa recunoasca acest lucru , se pare ca Ricardo a cunoscut numai lucrarile lui West si Malthus , iar West a ajuns la concluzii asemanatoare cu Anderson in mod independent.

Superioritatea categorica a lui Ricardo fata de predecesorii sai in analiza rentei funciare consta in nivelul teoretic la care expune problema si in concluziile practice pe care le formuleaza .
Ricardo a pornit de la fenomenul cresterii preturilor la produsele agricole pe timpul sau, datorita atat volumului sporit de munca cerut de cultura loturilor mai putin fertile , cat si taxelor vamale la importul de cereale in Anglia , prevazute de "legile cerealelor" ( " corn laws") adoptate in anul 1815.

Spre deosebire de A. Smith insa Ricardo sustinea ca renta funciara nu este un izvor de valoare, ci consecinta faptului ca valoarea , deci si pretul produselor agricole tind sa creasca drept urmare a faptului ca in agricultura se cere relativ mai multa munca pe masura ce sunt atrase in productie terenuri mai putin fertile. Ricardo elaboreaza o teorie coerenta asupra rentei funciare diferentiale din agricultura capitalista, care a constituit un progres remarcabil in cunoasterea stiintifica, in ciuda faptului ca nici el nu reuseste sa dea raspuns la toate problemele legate de veniturile din agricultura , ca si a unor inexactitati care mai pot fi intalnite si in gandirea lui.

Iata , pe scurt, continutul teoriei ricardiene a rentei funciare:
Renta funciara reprezinta o parte din produsul pamantului care se plateste proprietarului funciar ( de catre arendas) pentru folosirea fortelor indestructibile ale solului. Ea nu trebuie confundata nici cu profitul, nici cu dobanda la capitalurile imprumutate. Cauza rentei o constituie caracterul limitat al pamantului arabil si deosebirile de calitate si pozitie ale diferitelor loturi de pamant , faptul ca atragerea in cultura a pamanturilor mai sarace duce la randamente mai mici, in ciuda volumului mai mare de munca (asa numita "lege" a randamentelor descrecande din agricultura).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.