Teoria relativitatii restranse

Trimis la data: 2009-04-01 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Irina P. Dimensiune: 191kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Legile mecanicii clasice, nerelativiste sunt verificate de datele experimentale când vitezele relative considerate au valori mult mai mici decât viteza luminii. În cazul vitezelor relative mai ridicate, comparabile cu viteza luminii, legile şi principiile de bază trebuie să fie modificate şi reformulate în funcţie de o teorie mai generală. Mecanica clasică, nerelativistă, constituie un caz limită al acestei teorii.

Această teorie în care se formulează legile generale ale fenomenelor fizice în forma valabilă şi la viteze relative foarte mari ale corpurilor, pentru care legile formulate în fizica clasică prerelativistă nu mai sunt confirmate de experienţă, poartă numele de teoria relativităţii restrânse. Relativitatea restrânsă nu este o teorie fizică, în sensul că ea nu este teoria vreunui fenomen particular. Teoria relativităţii restrânse constituie, în esenţă, o cinematică şi ea formulează baza teoriilor care vor fi în mod obligatoriu “relativiste”, dar vor conserva domeniul lor explicativ particular.

Teoria relativităţii restrânse este, esenţialmente, opera lui Albert Einstein (1905); însă trebuie să se sublinieze rolul important al precursorilor acestei teorii precum H. A. Lorentz, Jules Henri Poincar şi Paul Langevin. Teoria relativităţii restrânse se limitează la cazul sistemelor de referinţă în mişcare rectilinie uniformă unele în raport cu altele, limitare justificată în studiul fenomenelor unde influenţa gravitaţiei este neglijabilă. De altfel, datorită acestui fapt ea poartă numele de teoria relativităţii restrânse.

“Nu ne putem îndoi de faptul că teoria relativităţii a modificat profund concepţia noastră asupra spaţiului şi timpului. Aspectul cel mai incitant al acestei schimbări nu constă în natura ei specială, ci mai degrabă în faptul că ea a fost în genere posibilă.”
Werner Heisenberg

“Există un acord general asupra ideii că investigaţiile lui einstein au un merit fundamental mai presusde orice critică pe care am fi înclinaţi să le-o aducem. Ele ne-au determinat să gândim.”
Alfred North Whitehead

1. Teoria eterului :
Dezvoltarea fizicii în secolul XIX a fost puternic marcată de încercările atât teoretice cât şi experimentale, de a descifra proprietăţile fizice ale eterului luminos, conceput ca mediu suport al undei luminoase şi care ar umple întreg spaţiul cosmic cât şi interiorul tuturor corpurilor.

H. Hertz utilizând ideile lui Stokes, a considerat că eterul este total antrenat de corpurile în mişcare, formulând în acest sens o teorie care însă nu a putut interpreta în mod corect fenomenele care apar de exemplu la deplasarea unui dielectric în câmp exterior. În 1892 H.A.Lorentz a elaborat teoria electronică a electricităţii, care lua în considerare structura discontinuă a acesteia. În cadrul acestei teorii, eterul era considerat ca fiind în repaus absolut. În acest mod rezulta posibilitatea obţinerii unui sistem de referinţă privilegiat, faţă de care s-ar putea raporta mişcarea tuturor corpurilor şi care ar fi, din acest punct de vedere, identic cu spaţiul absolut preconizat de Newton.

Dacă eterul ar fi în repaus absolut, neantrenat de mişcarea nici unui corp, ar putea fi pusă în evidenţă experimental existenţa unui “vânt eteric” datorat mişcării Pământului pe orbita sa în jurul Soarelui. Un astfel de experiment, pentru a fi concludent, ar trebui să fie un experiment de ordinul doi în raport cu = v/c, deci să poată pune în evidenţă modificări de ordinul 2, astfel încât precizia rezultatelor să poată decide definitiv fie în favoarea eterului antrenat fie a celui neantrenat de mişcarea corpurilor. Un astfel de experiment a fost realizat în 1881 de Michelson şi reluat, cu unele perfecţionări, de Michelson şi Morley în 1887.

Rezultatul acestui experiment crucial a fostz însă negativ. Ceea ce înseamnă că ipoteza eterului în repaus absolut este şi ea falsă. Totul se petrece ca şi cum viteza luminii ar avea o valoare constantă, independentă de starea de mişcare a sistemului de referinţă şi de direcţie.

2.Principiile relativităţii restrânse :
Plecând de la analiza noţiunilor de spaţiu şi timp din mecanica clasică şi de la rezultatul experimentului Michelon-Morley, Albert Einstein formulează în 1905 următoarele două principii care stau la baza teoriei relativităţii restrânse:
1. Legile fizicii sunt invariante (păstrează aceeaşi formă), faţă de sistemele de referinţă inerţiale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.