Teoria zonei pivot

Trimis la data: 2008-09-15
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.52 / 10
Downloads: 201
Autor: Irina Popescu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 24
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sir Halford Mackinder (1861-1947) a fost decanul celebrei Facultăţi de ştiinţe economice şi politice din Londra şi vicepreşedinte al Societăţii Regale de Geografie. Expune pentru prima dată ideile sale de geopolitică în comunicarea intitulată “Pivotul geografic al istoriei” (“The Geographical Pivot of History”), prezentată la Societatea regală pentru geografie în anul 1904. Ideea centrală a prelegerii era aceea că istoria universală şi politica mondială au fost puternic influenţate de imensul spaţiu din interiorul Eurasiei, iar dominarea acestui spaţiu reprezintă fundamentul oricărei încercări de dominare a lumii.
“Aruncând o scurtă privire asupra şuvoiului larg al apelor istoriei - scria el - nu putem înlătura gândul referitor la o anumită presiune a realităţilor geografice asupra acesteia. Spaţiile vaste ale Eurasiei, inaccesibile navelor maritime, acoperite acum de o reţea de căi ferate - nu constituie oare tocmai ele astăzi regiunea axială a politicii mondiale? Aici au existat şi continuă să existe condiţii pentru crearea unei puteri militare şi economice mobile… Rusia a luat locul imperiului mongol. Raidurile centrifugale ale popoarelor stepei au fost substituite de presiunile acesteia asupra Finlandei, Scandinaviei, Poloniei, Turciei, Persiei, Chinei.

La scară globală ea ocupă o poziţie strategică centrală, comparabilă cu poziţia Germaniei în Europa. Poate executa lovituri în toate direcţiile, dar poate fi şi lovită din toate aceste direcţii… Este puţin probabil ca oricare dintre revoluţiile sociale imaginabile să îi poată schimba raportul fundamental faţă de spaţiile geografice nemărginite ale existenţei sale…”

El a evidenţiat cu pregnanţă însemnătatea realităţilor geografice în politica mondială, considerând că una dintre cauzele care au provocat - direct sau indirect - războaiele de proporţii din istoria omenirii este “distribuţia neuniformă a pământurilor mănoase şi poziţiile strategice diferite de pe suprafaţa planetei noastre”.

Referindu-se la expunerea lui Mackinder din 1904, Karl Haushofer aprecia: “O grandioasă explicaţie a politicii mondiale, comprimată în câteva pagini”(Pozdneakov, “Geopolitica”, pag. 30). În 1919, în timpul Conferinţei de pace de la Paris, Mackinder publică lucrarea “Idealurile democratice şi realitatea” (“Democratic Ideals and Reality”). În Marea Britanie s-a dat puţină atenţie acestei lucrări. Ca o ironie, ecoul scrierilor lui Mackinder are loc în Germania, atât de frământată după primul război.

Evenimentele din timpul celui de- al doilea război mondial au trezit, în cele din urmă, interesul pentru ideile din opera lui Mackinder şi în Marea Britanie. Lucrarea “Idealurile democratice şi realitatea” este retipărită în 1942, exact în aceeaşi formă în care fusese publicată prima dată. Mai mult, în 1943, în numărul din iulie al revistei “Foreign Affairs”, într-o formă modificată şi adusă la zi, apare comunicarea din 1904, cu titlul “The Round World and the Winning of the Peace”.

Opera lui Mackinder reprezintă o interpretare cu finalitate strategică a geografiei lumii. Pentru a înţelege ideile sale, este nevoie să abandonăm împărţirea clasică a globului în oceane şi continente şi să operăm cu noţiunile pe care ni le propune autorul englez: insula lumii şi oceanul planetar. Unitatea oceanelor, consideră Mackinder, este mai bine surprinsă de termenul ocean planetar decât de denumirile Atlantic, Pacific, Indian. Datele fizice susţin această împărţire.

Din suprafaţa totală a globului trei pătrimi sunt ocupate de apă. Numai o pătrime revine uscatului, iar din această suprafaţă două treimi revin insulei lumii, formată din Europa Asia şi Africa , în timp ce cealaltă treime este formată din America de Nord şi de Sud şi din Australia. De ce consideră Mackinder că Africa face parte din insula lumii? Iată argumentele: există o unire perfectă între Africa şi Asia în zona Suez (despărţirea s-a făcut de către om prin construirea Canalului de Suez, n. n.) şi una aproape perfectă la strâmtoarea Bab-el-Mandeb. Concomitent, continentul negru este despărţit de Europa doar de câţiva kilometri de apă în zona strâmtorii Gibraltar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.