Teorie politica, stiinta si filosofie politica

Trimis la data: 2015-06-13
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristi_D
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Precizarea obiectului unei stiinte in general si in mod deosebit al unei stiinte sociale, cum este cazul politologiei, este o problema extrem de dificila, complexa si care presupune un permanent proces de definire si redefinire. Dificultatea acestui proces decurge din complexitatea si dinamica vietii politice contemporane, din marea explozie informationala, precum si din aparitia a numeroase stiinte de studiu a societatii, n special a disciplinelor de granita cu politicul.
Un prim sens al termenului desemneaza programul, metoda de actiune sau actiunea unui individ referitoare la problemele unei colectivitati. "Nu poate exista nici o comunitate, oricat de mica, de primitiva ar fi ea, in care si pentru care sa nu apara permanent probleme pe care, pe o treapta superioara de dezvoltare, suntem obisnuiti sa le numim probleme politice. Ne este imposibil sa dam o definitie, sa fixam intr-un mod abstract-formal granitele unde incepe si respectiv inceteaza politica.

Gottfried Keller spunea, cu o anumita indreptatire la un moment dat, ca, de fapt, totul este politica."
- POLITICS - se aplica domeniului in care rivalizeaza sau se opun diversele politici.Sensurile cuvantului POLITICA desi sunt diferite se leaga unul de altul. Politicile definite in calitatea lor de programe de actiune se confrunta cu alte politici. Programele de actiune nu sunt in mod necesar consensuale si nici riguros contradictorii.

Exista mai multe definitii care pot fi aplicate termenului de POLITICA, acestea chiar trecute in revista cu pretentii de exhaustivitate (integrale) - acest lucru nu inseamna iesirea din echivoc. Un alt profil al echivocului conceptului se datoreaza intamplarii ca acelasi cuvant se refera simultan la realitatea si constiinta acelui fapt. Se vorbeste despre politica pentru a desemna conflictele dintre partide. Politica desemneaza domeniul si cunoasterea pe care o avem despre acest domeniu.

Un al treilea echivoc si conform opiniei lui Aron Raymond rezulta faptul ca denumim prin acelasi termen in sector particular din ansamblul social si pe de alta parte ansamblul social observat dintr-un anumit domeniu.Cele trei forme de echivoc sunt inteligibile si bine intemeiate:
- politica program de actiune si politica domeniu se leaga una de alta pentru ca domeniul lor este locul unde se opun programele de actiune.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.