Teorii ale evolutionismului sociologic

Trimis la data: 2010-08-30
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 8.54 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina Gorju
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca prima solutie, declarat preponderent stiintifica in interpretarea realitatii sociale, pozitivismul a fost urmat, in ordine istorica, de organicism. Intemeietorul acestei orientari a fost H. Spencer, care a lansat in circuitul stiintific analogia dintre mediul social si organismul biologic; aceasta teza va domina gandirea sociala a intregului secol al XIX-lea.Interpretand societatea ca o prelungire a lumii organice H. Spencer, prin perspectiva integratoare deschisa in abordarea socialului, este autorul primei tipologii sociale si fondator al curentului cunoscut in sociologie sub numele de evolutionism organicist.

Referate similare:

Ca varianta (in multe privinte) a pozitivismului sociologic organicismul evolutionist al lui H. Spencer defineste geneza si rolul legilor care guverneaza evolutia sociala plecand nu de la aspectele spirituale, ci de la datele concrete oferite de antropologie, biologie, istorie, morala, psihologie si cosmologie. Pe baza acestui material faptic a formulat principiul conform caruia toate fenomenele sunt un rezultat al miscarii si transformarii materiei aflate sub impactul a doua tendinte diametral opuse: tendinta de omogenizare si cea de eterogenizare.

Dezvoltarea presupune transformarea omogenului in eterogen, proces valabil in toate domeniile Existentei. Legea fundamentala a intregii Existentei este evolutia, care vizeaza integrarea unor elemente disparate intr-o unitate functionala; complexitatea dezvoltarii comporta, insa, si momente episodice de involutie si de stagnare, caracterizate prin disolutie.Ca parte componenta a Universului, societatea se subordoneaza acelorasi principii de functionare care explica atat existenta indivizilor, cat si a colectivitatilor. Societatea este treapta cea mai complexa de existenta a organismului viu, intre care se pot stabili 5 tipuri de analogii:

1) atat corpul animal, cat si organismul social sunt rezultatul cumularii progresive, a unor componente de ordin material si functional, avand ca efect cresterea dimensiunilor si a complexitatii lor; 2) Evolutia, prin diferentierea treptata a indivizilor, impune necesitatea unei structuri care sa faca posibila integrarea partilor componente intr-un tot functional; 3) Ca si functiile corpului biologic, cele ale corpului social se diferentiaza, evoluand catre specializari foarte riguroase pe baza carora se alcatuiesc corpuri profesionale distincte.

Ele prefigureaza aparitia claselor sociale; 4) Organismul social, ca si cel biologic, are o viata mai mare decat a celulelor care il compun: Franta, de exemplu a existat si acum cateva sute de ani, dar compusa din alte elemente decat cele de azi; 5) Si organismul social si cel animal prezinta doua tipuri de corelatii:corelatii functionale intre parti si corelatii intre toate acestea si structura generala a organismului, care impune unele cerinte functionale globale.

In acest sens, la nivelul societatii, tendinta proprie fiecarui individ de a se dezvolta, pentru a nu limita cadrul de afirmare a celorlalti, necesita un echilibru de structura prin corelarea functiunilor diferite si complementare la nivelul ansamblului funtional. Societatea nu se reduce la suma indivizilor, ci la totalitatea tipurilor de interdependente care confera permanenta si eficienta relatiilor dintre indivizi, similare cu relatiile energetice dintre tesuturile unui organism.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.