Teorii clasice despre organizatiea

Trimis la data: 2010-10-30
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.23 / 10
Downloads: 0
Autor: Marcus Daniela
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Analiza evolutiei teoriei despre organizatie este semnificativa din mai multe puncte de vedere. Inceputurile teoriei organizatiei sunt strans legate de necesitatea imbunatatirii conducerii activitatilor productive de tip industrial, fapt care a impus sistematizarea unor principii ale conducerii eficiente a oamenilor si a organizatiilor respective.
Geneza teoriei organizatiei s-a impletit cu fazele de inceput ale stiintei conducerii, ale managementului, intre cele doua stiinte inregistrandu-se un permanent si amplu proces de interdependenta. Ulterior s-a impus necesitatea de a analiza structura interna a organizatiilor, depistarea si utilizarea adecvata a criteriilor si a modalitatilor de alcatuire si transformare a structurilor acestora.

Referate similare:

Un pas important in dezvoltarea teoriei organizatiilor l-a reprezentat includerea in analiza a oamenilor si a relatiilor interumane, evidentierea rolului fundamental al oamenilor in cadrul organizatiilor, precum si utilizarea parghiilor de dezvoltare oferite de imbunatatirea climatului uman al muncii. Oamenii sunt principala resursa a oricarei organizatii, iar valorificarea resurselor umane a focalizat analiza catre nucleul organizatiei, catre specificul acestora, spre capacitatea lor de dezvoltare, de schimbare si de adaptare.

Abordarea teoretica contemporana a organizatiilor si-a propus sa descrie organizatia ca intreg, prin componentele structurale si functionale, prin procesele sale organizationale, pentru a explica eficienta actiunii oamenilor cuprinsi in interiorul acestora. Studiul evolutiei teoriei organizatiei face posibila atat intelegerea genezei si complexitatii strategiilor prin care sunt explicate si pot fi conduse eficient organizatiile, cat si importanta abordarii integrale a organizatiilor prin ingemanare a mai multor perspective precum: structura si elementele componente ale organizatiei; organizatia ca intreg; raporturile de interconditionare dintre organizatii si mediul extern.

7.1.Teoria managementului stiintific despre organizatie
Aceasta teorie a fost fundamentata de F. W. Taylor (1856 - 1917) in lucrarea "Principiile managementului stiintific". Spre sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, revolutia industriala se afla la apogeu. Masinismul si productia de fabrica, de serie mare, triumfase. Noile tehnologii industriale, de factura mecanica au stimulat cresterea accelerata a productiei si au permis sporirea sensibila a productivitatii muncii.

Dar potentialul productiv al uneltelor de munca create de dezvoltarea tehnologica nu era valorificat in suficienta masura de catre muncitori de tema de somaj si de riscul ca sporirea productivitatii muncii ar duce la marirea normelor fara o majorare a salariilor. In aceste conditii, s-a impus necesitatea regandirii modului de organizare a muncii. Taylor a propus un studiu sistematic al fiecarei activitati pentru a descoperi metodele cele mai eficiente de realizare a fiecarei sarcini de munca, simultan cu perfectionarea proceselor de conducere pentru a depista modalitatile cele mai bune de supraveghere si control.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.