Teorii explicative cu privire la cuplu si familie

Trimis la data: 2009-08-22
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.08 / 10
Downloads: 0
Autor: Neagu Miranda
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Familia ca realitate sociala complexa este subiect si obiect a numeroase cercetari inter si multi-disciplinare, asa cum arata I. Mitrofan si C. Ciuperca (1998, p. 143), intre care cele de psihologie sociala, sociologie, antropologie, psihoterapie si psihopatologie detin pozitii prioritare. Ca urmare, o serie de paradigme, fiecare cu concepte, metode proprii de investigare, cu virtuti si limite, incearca sa explice functionalitatea familiei.
Teoria structurala aduce in discutie problema schimbarilor care intervin in interiorul cuplului: tranzitia cuplului de la structura de tip institutional (traditional) la cea de tip democratic (modern) - se dezbate, cu deosebire, problema rolului fiecarui partener in cuplu ( rolul = comportamentele pe care ceilalti le asteapta de la individul care ocupa o pozitie sociala determinanta, un statut social - Stoetzel, 1963)).

Tranzitia cuplului de la structura de tip traditional la cea de tip modern a adus o serie de schimbari in ceea ce priveste factorul afectiv. Familia traditionala era in primul rand o unitate de productie si reproductie si, nu in mod deosebit, afectiva. Ea constituia un mecanism de transmitere a proprietatilor si a rangului social din generatie in generatie. Astazi, ordinea acestor prioritati s-a inversat. Legaturile cu lumea exterioara au slabit, in timp ce relatiile dintre membrii cuplului s-au intarit.

In societatea moderna, factorul afectiv primeaza atat in relatia cu partenerul, cat si in relatiile dintre copii si parinti. Barbatii si femeile cauta acum intimitatea iubirii, considerata extrem de importanta, esentiala pentru supravietuirea emotionala. Cand intimitatea esueaza, personalitatea este pusa in pericol. In spatele lui "te iubesc" - arata Druta (1998, p. 89) - se afla niste mize si asteptari care dovedesc ca relatia de dragoste nu este simpla. A trai in cuplu este adesea in imaginea multora, o posibilitate de a-ti gasi fericirea, de a-ti realiza propria identitate, de a cauta veritabilul sens al vietii care sa nu fie egoist.

"Viata in doi" trebuie sa compenseze, astfel, toate frustrarile vietii, fiind locul unde omul se intareste afectiv, unde recastiga forte si unde gaseste echilibrul.Inca din deceniul al 4-lea al sec. XX, in psihologia sociala americana, se incearca explicarea armoniei/dizarmoniei cuplului conjugal prin magnitudinea diferentelor dintre "la ce s-au asteptat" partenerii privitor la viata de cuplu si "ceea ce-au gasit" ei in realitate, dintre rolurile expectate si rolurile efectiv performante. Problematica rolurilor, asteptarilor, aspiratiilor si perceptiilor de rol este profund prezenta in cuplul conjugal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.