Teoriile deviantei - Teorii sociologice in domeniul deviantei

Trimis la data: 2006-06-29
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.02 / 10
Downloads: 2
Autor: Laura
Dimensiune: 13kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Teoriile deviantei - Teorii sociologice in domeniul deviantei
Omul pentru a deveni parte integrată a societăţii are nevoie de-a lungul evoluţiei sale de interacţiunea a trei factori majori: ereditatea, mediul si educaţia. Pornind de la o anumită bază ereditară,crescând intr-un anumit mediu şi având acces la actul educativ, omul devine o persoană cu un rol activ în societate sau poate deveni chiar un personaj, în funcţie de circumstanţe. Ceea ce este de reţinut este faptul că omul se supune(sau ar trebui să se supună)încă de la început regulilor sociale .
Referat despre Teoriile deviantei - Teorii sociologice in domeniul deviantei
Ca deviere de la exigenţele normative pe care orice societate le impune membrilor săi , devianţa reprezintă una dintre cele mai interesante şi mai articulate domenii de studiu ale sociologiei contemporane. Durkheim afirma că “ nu se poate concepe sau imagina o societate de sfinţi, un schit exemplar şi perfect”. De la o societate la alta, criteriile de evaluare a comportamentului deviant diferă şi de multe ori graniţa dintre ceea ce este normal şi ceea ce este patologic este destul de fragilă .

Acceptarea “normalităţii”este dată în general de standardele culturale specifice societăţii respective( valori, norme, simboluri, tradiţie, cultură) sau de modele culturale specifice unui grup din cadrul aceleiaşi societăţi. Antropologii susţin ideea că nu există o societate(sau cultură) mai bună sau mai proastă decât alta, ci doar modele culturale şi stiluri de viaţă diferite. Există însă o singură constantă: faptul că în toate tipurile de societăţi unii indivizi respectă norma socială şi alţii o încalcă. Practic,toate studiile care încearcă să explice fenomenul devianţei pornesc de la această întrebare: de ce unii indivizi, spre deosebire de majoritate, aleg să încalce norma?

Sociologia devianţei are în principal două tendinţe sau orientări: una preocupată de cauze(deterministă) şi una preocupată de motivaţii (fenomenologică). Fenomenul devianţei a fost definit folosindu-se mai multe criterii:
- criteriul statistic defineşte devianţa ca o abatere semnificativă de la comportamentul omului mediu( Durkheim, Claude Bernard, Adolphe Quetelet);

- criteriul normativ raportează devianţa la tot ceea ce încalcă normele sociale(Durkheim, Merton, Tarde, Sherif);

- criteriul magnitudinii şi gravităţii actului deviant ce clasează ca deviante actele care se abat în mod semnificativ de la aşteptările celorlalţi şi prezintă un grad de periculozitate ce presupune intervenţia instrumentelor legale( Erickson, Durkheim);

- criteriul medical ce subordonează devianţei acele acte dincolo de normalitate ce au loc datorită handicapului fizic sau psihic al indivizilor, aceştia nefiind răspunzători de faptele lor datorită faptului că se află sub constrângerea bolii;

- criteriul reacţiei sociale stabileşte ca deviante acele acte care stârnesc reacţii de opoziţie din partea publicului, dar se scapă din vedere că reacţiile sunt sau pot fi total diferite de la o societate la alta, de la un grup la altul.

Orice formă de viaţă socială organizată este caracterizată de relaţia dintre acţiunea umană şi ordinea socială, problemă centrală pentru sociologia devianţei, fapt pentru care voi prezenta câteva paradigme cu privire la ordinea socială. Problema centrală a sociologiei devianţei o constituie relaţia dintre acţiunea umană şi ordinea socială ce caracterizează orice formă de viaţă organizată.

Principalele concepţii teoretice elaborate în istoria sociologiei şi-au propus să răspundă la urmatoarele întrebari legate de problema ordinii sociale:
-de ce în orice societate există o coordonare a scopurilor individuale?

-în ce condiţii scopurile indivizilor intră în conflict cu exigenţele ordinii sociale?

-ce rol au elementele raţionale si cele iraţionale în acţiunea umană?
În cursul timpului în sociologia devianţei s-au conturat o serie de interpretări şi modele teoretice , prezentându-le aici pe cele mai semnificative care alcătuiesc de fapt baza teoretică a sociologiei devianţei.

1. Paradigma functionalistă
Reprezentanţii de seamă ai acestei paradigme au fost: Talcott Parsons, Robert Merton si Albert Cohen. Aceştia au elaborat o interpretare de tip holistic care caută sursele devianţei la nivelul structurilor sociale deficitare. Consideră ca unitate fundamentală de analiză a sociologului nu individul, ci societatea.

2. Paradigma conflictului social
Reprezentanţii acestei paradigme(Ralf Dahrendorf, John Rex, Richard Quinney)au apreciat că tezele funcţonalismului reprezintă un sprijin pentru putere justificându-i ideologic autoritatea. De aceeea, concluzionează ei,nu consensul social este principala condiţie, ci conflictul.

3. Paradigma interacţionismului simbolic(teoria etichetării)
Această paradigmă reprezintă o reîntoarcere la tradiţiile sociologiei europene şi la modelul teoretic weberian cu privire la semnificaţiile acţiunii umane. Reprezentanţii de seamă ai acestiu model teoretic sunt George Mead, Howard Becker, Edwin Lemert, Kai Erikson, Erving Goffman, Thomas Scheff.

Caracteristicile principale ale acestei teorii ar fi:
a. împărţirea oamenilor în indivizi normali şi indivizi devianţi ce nu poate fi susţinută deoarece toţi oamenii, la un moment dat încalcă normele sociale
b. această încălcare a normelor poate fi denumită „devianţă primară”

c. calificarea unui act ca fiind deviant depinde mai puţin de ceea ce face individul ca atare, cât mai ales de definiţiile elaborate de grupurile investite cu autoritatea de a eticheta devianţa

d. din punctul de vedere al devianţilor, conduita lor este perfect normală şi abia după etichetarea devianţei din exterior apare devianţa ca atare; indivizii etichetaţi ca devianţi nu numai că ajung să creadă în autoritatea acestei etichete, dar şi adoptă conduite coforme cu această etichetă

e. procesul de etichetare este realizat de către cei care au puterea redutabilă de a stigmatiza(medici, psihologi, judecători, organe de control social)
Teoria etichetării a avut un rol important deoarece a semnalat pericolele instituţionalizării şi ale dependenţei prelungite faţă de instituţiile de control social.
În funcţie de caracterul permisiv sau dimpotrivă represiv al mijloacelor utilizate, controlul social poate fi pozitiv sau negativ.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.