Terapia durerii in stomatologie

Trimis la data: 2005-07-11
Materia: Medicina
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 7.05 / 10
Downloads: 20
Autor: Miriam g.
Dimensiune: 16kb
Voturi: 169
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Terapia durerii in stomatologie - Complex de simptome determinate de o reactie exagerata fata de un anumit antigen, alergia poate aparea ca o stare hiperergica de intensitate usoara sau medie, cu declansarea imediata (minute, ore) sau tardiva (de la 24 h pana la luni).Terapia durerii in stomatologie
Terapia durerii in stomatologie - Anafilaxia reprezinta o hiperreactie ce depaseste posibilitatile de aparare ale organismului, deci tratamentul de alergie il cuprinde si pe acesta din urma. Ea are o declansare imediata, rapida, imprevizibilasi violenta, imbracand aspectul de soc.

Terapia durerii in stomatologie - In cabinetul stomatologic exista foarte multi alergeni, foarte multe substante medicamentoase putand fi considerate substante alergogene. Astfel: substantele anestezice, medicamente precum sulfamidele, substante cu iod, amalgamul, analgezice precum algocalminul, aspirina sunt doar cateva dintre acestea.

Poarta de intrarea a acestora in organism poate fi prin inhalare, prin contact, pe cale digestiva sau parenterala, cea mai importanta si mai raspandita fiind cea din urma.

Clinic, pot aparea semne generale nespecifice, cum ar fi: eritemul, senzatia de caldura, pruritul, urticaria, tusea, nelinistea. Apar reactii cutanate si mucoase: eritemul intens in placarde, pruritul generalizat, urticaria, edem Quincke.

Semne si reactii respiratorii: dispnee, tahipnee, bronhospasm, criza de astm bronsic, edem glotic, stop respirator. Semne si simptome cardio-vasculare: paloare, tahicardie, hipertensiune arteriala, soc anafilactic, stop cardio-respirator.

In stomatologie cel mai frecvent apar: edemul Quincke si urticaria.
Urticaria se manifesta prin: prurit, eritem, edem local in salturi, delimitate ce dureaza minute, ore, aparand mai ales acolo unde imbracamintea se lipeste de corp si pe mucoasa bucala, tegumente faciale.

Tratamentul se instituie imediat si consta in administrare de:
- Tavegyl (1 - 2 fiole de 2 mg.)
- Tagamet ( 300 mg. i.v.)
- Prednisolon Ultra (250 mg. i.v., in cazuri grave)
Edemul Quincke(angioedem)

Se manifesta prin tumefierea edematoasa a capului si gatului, fara apartitia semnelor inflamatorii. Apare edem glotic, laringean, ce determina obstructia mecanica partiala sau totala a cailor respiratorii superioare cun aparitia dispneei, senzatiei de sufocare, cianozei, tirajului si cornajului, si edemului masiv al buzelor, obrajilor, limbii, aceste simptome aparand brusc, dupa injectarea unui medicament, putand duce la soc anafilactic.

Tratamentul consta in:

- oprirea imediata a administrarii medicamentului incriminat
- administrare de corticisteroizi in cantitate mare: hemisuccinat de hidrocortizon 300 - 400 mg. i.v.
- Fortecortin, 40 mg. i.v.
- Adrenalina, 1%, 1/2 f. de 1 ml. i.v.
- Suprarenalina, 1 mg.
- Tavegyl, 1 - 2 f. de 2 mg. i.v.
- Tagamet, 200 mg. i.v. (1 -2 f.)
- oxigenoterapie sub presiune
- punctie cricotiroidiana
- internare in spital

Angina pectorala
Se manifesta prin dureri cauzate de stenozarea arterelor coronare, in cadrul unei maladii coronariene.

Clinic, dominanta este durerea retrosternala, iradianta in mana si umarul stang, mergand pana la degete, durata ei poate fi de la cateva secunde pana la maximum 20 de minute. Este insotita de senzatia de frica de moarte, lipsa de aer, transpiratii reci, depresie psihica. Terapia consta in asezarea pacientului in pozitia sezand (repaos) si facilitarea unei bune oxigenari. Se administreaza urmatoarea medicatie:
- coronodilatatoare: Nitropector, Nitroglicerina, Corinfar, Adalat sublingual, Mialgin (pentru combaterea durerii), antihipotensoare (Nitrit de amil, Dopamina).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.