Termenii Infractiunii

Trimis la data: 2009-11-05 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 546
Autor: Marian Dimensiune: 303kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Termenii Infractiunii
Prin termenii infractiunii întelegem anumiti factori, anumite entitati, fara de care nu s-ar putea concepe, în abstract, notiunea de infractiune si fara de care nu ar fi posibila, în concret, existenta infractiunii. Astfel, nu se poate concepe o infractiune fara o valoare sociala care sa fie vatamata ori periclitata prin savârsirea faptei care constituie infractiune; nu este posibila o infractiune fara o persoana care sa o savârseasca (infractor) si aproape întotdeauna fara o alta persoana (fizica sau juridica), care sa fie vatamata sau amenintata în interesele sale.

Referat despre Termenii Infractiunii
De asemenea, nu ne putem imagina savârsirea unei infractiuni fara un loc unde s-a comis si fara un timp în care aceasta a fost savârsita. Trebuie retinut ca toti acesti factori sau termeni sunt preexistenti infractiunii, adica ei nu intra în continutul juridic si constitutiv al acesteia. Exista, însa, unii autori care pun semnul egalitatii între termenii infractiunii si elementele care alcatuiesc continutul infractiunii, ceea ce consideram ca este o eroare.

Exista, însa, situatii în care anumite conditii referitoare la unul sau altul din termenii infractiunii sa reprezinte o cerinta pentru existenta acesteia. În asemenea cazuri, acele conditii, iar nu termenul la care se refera, vor constitui un element al continutului infractiunii. Asa, de exemplu, la infractiunea de delapidare, una dintre conditiile prevazute expres de textul incriminator pentru existenta subiectului activ este ca autorul sa aiba calitatea de gestionar ori de administrator al bunurilor sau valorilor care constituie obiectul material al infractiunii. Daca aceste conditii nu sunt îndeplinite, fapta nu va putea fi încadrata juridic în infractiunea de delapidare, prevazuta de art. 2151 Cod penal.

Termenii infractiunii sunt:
1) Obiectul infractiunii;
2) Subiectii infractiunii;
3) Locul infractiunii;
4) Timpul infractiunii.

1. Obiectul infractiunii
În doctrina, obiectul infractiunii este tratat sub doua aspecte: ca obiect juridic si ca obiect material.
A. Obiectul juridic. Incriminarea oricarei fapte care prezinta pericol social reprezinta un mijloc de aparare si protectie contra acelei fapte si o masura de ocrotire corespunzatoare pentru societate. Ocrotirea are ca obiect valorile sociale a caror existenta ar putea fi vatamata sau primejduita prin comiterea faptelor antisociale.

Prin urmare, la elaborarea oricarei norme de incriminare se au întotdeauna în vedere o valoare sociala care se ocroteste, precum si urmarea (raul) împotriva careia se creeaza acea ocrotire. În fiecare dispozitie incriminatoare identificam o îmbinare a celor doua notiuni, îmbinare care oglindeste sintetic ideea de justitie penala.

Nu exista, asadar, o fapta care sa fi fost incriminata ca atare, fara ca aceasta incriminare sa nu priveasca o realitate, respectiv o valoare preexistenta care necesita ocrotire si care este expusa unor actiuni ori inactiuni vatamatoare ori periculoase.

Se considera, deci, ca obiect juridic al infractiunii (sau obiect al
protectiunii penale) valorile sociale pe care normele penale de incriminare le ocrotesc. Aceste valori sociale nu se formeaza si nu exista în neant, ci în jurul unor realitati si ele se obiectiveaza în anumite interese. În toate faptele incriminate vom gasi întotdeauna un interes ocrotit în general, pe care norma incriminatoare îl protejeaza indirect, si un interes ocrotit în special, pe care norma incriminatoare îl ocroteste în mod direct.

Interesul general apartine societatii si se numeste ordinea publica;
ocrotirea lui este inerenta fiecarei dispozitii incriminatoare si pentru acest motiv normele de drept penal sunt considerate a fi de ordine publica. Din cauza prezentei sale în conceptul tuturor infractiunilor, acest interes general al ordinei publice este un factor comun si nu comporta comentarii. Dimpotriva, valoarea special ocrotita, prin fiecare norma incriminatoare, prezinta o deosebita importanta, aceasta valoare constituind obiectul juridic al infractiunii si, deci,
unul din termenii infractiunii. Sunt infractiuni la care gasim protejate mai multe valori sociale. În asemenea situatii, se considera ca fiind obiectul juridic principal al infractiunii valoarea sociala preponderenta, iar cealalta valoare, ca obiect juridic secundar al infractiunii.

B. Obiectul juridic generic si obiectul juridic specific (special). Prin
obiectul juridic generic sau de grup se întelege obiectul juridic comun unui grup de infractiuni, cum ar fi persoana umana, proprietatea etc.
Prin obiectul juridic specific se întelege obiectul juridic propriu-zis al infractiunii, specific fiecarei infractiuni în parte. Între obiectul juridic generic sau de grup si obiectul juridic specific exista un raport de subordonare, în sensul ca obiectul juridic special reprezinta o parte din obiectul generic. Astfel, toate infractiunile contra patrimoniului au ca obiect juridic generic valoarea sociala care este proprietatea; fiecare din infractiunile ce compun acest grup are ca obiect specific apararea proprietatii (infractiunea de furt, înselaciune, delapidare etc.).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.