Termenul de contestatie in anulare

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandrud Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Contestatia in anulare constituie o creatie a jurisprudentei deoarece nu a fost reglementata prin Codul de la 1865. Reglementarea contestatiei in anulare ca o cale de atac distincta s-a facut prin Codul din 1948, art. 317-321. In prezent tot aceste texte constituie sediul materiei, pe baza lor fiind calificata ca o cale de atac extraordinara, de retractare, comuna si nesuspensiva de executare. Ea se poate exercita numai impotriva hotararilor irevocabile, in cazurile si conditiile expres prevazute de lege.

In jurisprudenta s-a decis in mai multe cazuri ca nu este admisibila contestatia in anulare daca se invoca alte motive decat cele prevazute de art.317-318, precum necitarea partii pentru termenul cand s-a amanat pronuntarea, incalcarea grava a dreptului de aparare, lipsa calitatii procesuale a unei parti sau incalcarea principiului oralitatii dezbaterilor.Codul de procedura civila reglementeaza o contestatie in anulare obisnuita, de drept comun (art.317) si o contestatie in anulare speciala (art.318).

Codul de procedura civila (art.319 alin.2) distinge, in privinta termenului de exercitare a contestatiei, intre hotararile susceptibile de executare silita si hotararile care nu se aduc la indeplinire pe calea executarii silite.In cazul hotararilor susceptibile de executare silita contestatia in anulare se poate face inainte de inceperea executarii si in tot timpul ei, pana la implinirea termenului stabilit la art.401 alin.1 lit. b) sau c). Daca executarea

silita a hotararii atacate cu contestatia in anulare s-a facut in conditii nelegale si din acest motiv debitorul nu a putut lua cunostinta de actele materiale de executare, el poate cere, in conditiile art.103 , repunerea in termenul de exercitare a caii de atac.
In cazul hotararilor care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita art.319 alin.2 prevede ca, contestatia poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de hotarare, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas irevocabila.

Deci termenul de exercitare este de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de hotarare, dar legea cere ca acest moment sa nu se situeze dupa implinirea unui an de la ramanerea irevocabila a hotararii. Intra in categoria acestor hotarari, cele prin care se respinge cererea, cele pronuntate in actiunile de constatare sau in materie de stare civila, deciziile de casare intermediare, hotararile pronuntate in materie de stramutare, etc.In practica s-a stabilit ca acest termen isi gaseste aplicare nu numai atunci cand hotararea nu este susceptibila de executare prin natura ei, ci si atunci cand ea nu mai poate fi executata, deoarece, in fapt, a fost executata.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.