Termodinamica intre evolutionism si creationism

Trimis la data: 2003-05-12
Materia: Fizica
Nivel: Liceu
Pagini: 39
Nota: 9.63 / 10
Downloads: 16
Autor: Johnny Stanciu
Dimensiune: 89kb
Voturi: 368
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Raspunsul la aceasta întrebare desi pare unul legat de dovezi stiintifice la prima vedere este de fapt un raspuns strict personal, deoarece nici una dintre ipoteze nu poate fi dovedita din punct de vedere stiintific ci se bazeaza mai degraba pe credinta. Am ales sa sustinem modelul creationist deoarece noua ni se pare ca este mai aproape de adevar pentru ca multe dintre conceptele sale in urma unei verificari riguroase par mult mai reale si usor de crezut decât conceptele din cadrul teoriei evolutioniste.
Dintodeauna oamenii si-au pus întrebari referitoare la existenta lor. Cele trei mari dileme ale omenirii sunt întrebarile: ”Cine suntem?”, ”De unde venim?” , ”Unde mergem?”. La aceste întrebari vom încerca si noi sa raspundem in aceasta lucrare.

Iata ce scrie Seneca in una dintre lucrarile sale: ”Eu sunt recunoscator naturii nu atunci când o privesc din acea parte care se dezvaluie tuturor, ci când am reusit sa patrund tainele ei; când o sa învat din ce materie este alcatuit universul; cine este creatorul sau paznicul acestuia; ce este divinitatea; daca îsi dirijeaza întreaga actiune numai spre ea însasi sau daca , uneori îsi îndreapta privirile si asupra noastra; daca ea creeaza zilnic câte ceva sau a creat totul dintr-o data; daca este numai o parte a lumii sau este însasi lumea; daca îi este si astazi permis sa hotarasca ceva si sa se mai abata întrucâtva de la legea destinului…”

Astfel de mii de ani încoace oamenii încearca sa dea un sens vietii lor prin cercetare stiintifica , prin încercarea de a întelege mecanismele naturii si încercarea de a le controla prin descoperirile facute , totusi cu cat descopera omul mai mult cu atât îsi da seama ca are mult mai mult de descoperit decât cea ce a descoperit pâna în prezent. Daca lumea observabila în care traim ar fi aparut ca urmare a hazardului si a întâmplarii n-am fi avut atâtea probleme legate de cunoasterea naturii , din aceasta rezulta ca în spatele tuturor lucrurilor exista o fiinta inteligenta care a proiectat totul.

Chiar si astazi, când oamenii fac lucruri care pareau imposibile stramosilor nostri , întrebarile la care trebuie sa raspundem ramân aceleasi , iar raspunsurile la toate aceste întrebari se gasesc in conceptia noastra despre origine , deoarece este bine stiut faptul ca exista o legatura foarte strânsa intre conceptia cuiva despre originea sa si sfârsitul pe care îl va avea.

Cu totii stim ce fiinte curioase sunt copiii si ca ei au probabil cea mai mare sete de cunoastere dintre toti oamenii .Printre primele lor întrebari se numara si întrebarea :”Mami , eu de unde am aparut?” Aceasta poate fi o întrebare incomoda , de acea unii parinti recurg la clasicul raspuns “te-a adus barza.” Asa ca majoritatea dintre noi ne aducem aminte de celebra înaripata care ne-a adus pe lume. Mai târziu am crescut si ne-am dat seama ca originea noastra ca oameni nu atârna de ciocul berzei , ci suntem pur si simplu descendentii parintilor nostri , dar si parintii au de raspuns aceleasi provocari legate de origine.

Prin aceasta lucrare ne-am propus sa desfiintam mitul berzei în materie de originea universului, a vietii si a omului.Dezideratul nostru consta în a demonstra pe baze stiintifice prioritatea creationismului in fata evolutiei.
Fiecare disciplina îsi are originea sa si fiecare student ar trebui sa cunoasca acest lucru. Cineva care studiaza chimia ar trebui sa cunoasca cine a pus bazele acestei stiinte , originea elementelor chimice si a legilor care le guverneaza .

Biologii trebuie sa stie originea vietii si regulile carora se supune toata materia vie. Un curs de politica trebuie sa raspunda întrebarilor care tin de originea statului si a dreptului. Multi profesori incearca sa evite aceasta controversa , însa cu pretul înabusirii curiozitatii elevilor lor. Chiar daca aceste cursuri ar avea o abordare dinamica a subiectelor , dar nu ar contine informatii despre începuturi acestea pot forma in cel mai bun caz doar deprinderi practice si nu o adevarata întelegere a lucrurilor. Acest tip de învatamânt poate fi asemanat cu un pod fara capete de acces care se intinde de nicaieri spre niciunde , elevul nu are în nici un fel sentimentul originii , de acesta el nu se simte legat in nici un fel de trecut si nu are nici o speranta de la viitor.

RATIUNI DE STUDIERE A ORIGINILOR
Iata câteva ratiuni de studiere a originilor:
A. RATIUNI STIINTIFICE:
1.Stiinta trebuie sa raspunda la intrebarile “Ce?” si “De unde?” , ceea ce este legat strâns de originile noastre.
2.Stiinta are la baza legea cauza-efect, asa ca atunci când cineva leaga cauza de efect , iar efectul de cauzele sale , este imposibil sa nu ajunga la o cauza primara care transcede restul cauzelor.
3.O cunoastere a proceselor si a legilor naturale fara a cunoaste cauzele si originile lor diminueaza importanta descoperirii stiintifice.

B. RATIUNI SOCIOLOGICE:
1.Stiinta are numeroase aplicatii in societate , iar rezolvarea problemelor societatii necesita o profunda cunoastere a originilor si a legilor care o guverneaza.
2.Societatea are in sine mai multe entitati care interactioneaza intre ele , iar rezolvarea problemelor societatii necesita o cunoastere aprofundata a originilor acestor entitati pe care sunt construite stiintele sociale.
3.Mediul politic este intr-o continua schimbare , iar elevul care studiaza doar conceptiile actuale din politica , fara o fundamentare temeinica din punct de vedere istoric , va ceda mai usor atunci când apare o noua ideologie la moda.

C. RATIUNI ETICE:
1.Felul în care se comporta un individ în societate depinde în mare masura de propria conceptie asupra felului în care a aparut.
2.Fiecare om are un model la care se raporteaza, de aceea un om care considera ca a fost creat de Dumnezeu va încerca sa se asemene cât mai mult cu Creatorul sau.
3.Codul moral la care se raporteaza un individ depinde de parerea sa despre origine.

D. RATIUNI PERSONALE:
1.Fiacare om îsi pune întrebari privitoare la existenta sa si necesita sa-si cunoasca telurile in viata , ceea ce duce inevitabil la punerea de întrebari care privesc originea noastra ca oameni , iar conceptia unui individ despre trecutul sau va influenta viitorul sau.
2.Lipsa unei întelegeri sanatoase despre origini i-a împins pe multi tineri la cautarea de solutii antistiintifice la problemele existentiale (droguri, vrajitorie , astrologie) care pretind ca largesc orizontul mintal.
3.O filozofie sanatoasa de viata necesita o buna cunoastere a trecutului si a originilor, iar un individ care îsi cunoaste trecutul si este bine ancorat in prezent este un om pretios pentru societate.


IMPOSIBILITATEA DOVEDIRII ORIGINILOR
Stiinta moderna este bazata pe experiment si repetabilitate. Orice experiment necesita observare obiectiva, iar in cazul originilor nu putem afirma ca a existat vreun individ care sa fi observat aparitia universului. Astfel nu poate fi dovedita nici creatia , nici evolutia pentru ca acest proces n-a fost observat în trecut nu poate fi repetat nici în prezent, deoarece depaseste capacitatea noastra de întelegere.

Cei care afirma ca evolutionismul este varianta corecta despre originea universului pare sa aiba pretentia de omniscienta si de omniprezenta.Un important biolog englez ,Dr. Watson afirma ca evolutia este adevarata doar din simplul motiv ca singura ei alternativa, creatiunea ,este imposibil de crezut. Facând o negatie cu caracter universal Dr. Watson îsi atribuie caracteristicile lui Dumnezeu (omniscienta si omniprezenta). Totusi mai exista înca numerosi oameni de stiinta care sunt dispusi mai degraba sa creada in Dumnezeu decât in dumnezeirea doctorului Watson.

Un cercetator stiintific, oricât de ingenios si de inventiv ar fi ,nu poate observa si nici repeta originile. În continuare vom prezenta câteva argumente care demonstreaza incapabilitatea evolutionistului de a-si dovedi originile:
- daca evolutia ar avea loc in prezent ar fi imposibil de observat , deoarece se presupune ca evolutia unui singur organism de ordin inferior necesita câteva milioane de ani, iar observarea acestui proces nu este posibila pentru ca omul nu dispune de nici un mijloc de a masura evolutia sau de a fi prezent la un act de creatie.

- variatiile mici care au loc la nivelul micilor organisme nu sunt relevante in cadrul nici unui model deoarece nu poate fi demonstrat ca o mutatie va duce cândva la aparitia unei noi specii. Totusi mutatiile sunt de asteptat in cadrul ambelor modele,dar aceste schimbari minore nu pot sa faca distinctia intre creationism si evolutionism.
- chiar daca s-ar reusi crearea vietii din materie anorganica nu se poate dovedi ca asa s-a întâmplat si la început.

Pe de alta parte nici un creationist nu poate dovedi actul creatiei:
- creatia nu are loc acum(cel putin in limita observatiilor noastre) , înseamna ca avut loc odata ,in trecut si este inaccesibila metodei stiintifice de cercetare.
- este imposibil sa pui la cale un experiment care sa demonstreze ca actul creatiei este posibil, iar creatorul nu creeaza dupa capriciile creaturilor sale pentru a-si demonstra existenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.