Terorismul

Trimis la data: 2006-03-20
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 38
Nota: 7.15 / 10
Downloads: 18
Autor: Manole Oprisan
Dimensiune: 108kb
Voturi: 259
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Terorismul
Noţiunea de terrorism este cunoscută omenirii de la începutul istoriei, dar în istorie acest termen a apărut după revoluţia franceză din 1789. În secolul XX terorismul internaţional săvârşit în timp de pace a luat o amploare deosebită. Principala caracteristică a terorismului este intimidarea prin violenţă, mijloacele folosite fiind extrem de variate, incluzând răpirea de persoane, luarea de ostatici, asasinatul, execuţiile sumare, producerea de explozii, distrugerea unor edificii publice, sabotarea căilor ferate sau a unor instalaţii industriale ori a mijloacelor de telecomunicaţii, ruperea unor diguri, otrăvirea apei potabile (a râurilor, fântânilor sau rezervoarelor de apă)etc.
Terorismul
Terorismul
Deşi în limitele statului nostru n-au fost cunoscute fapte ce ţin nemijlocit de infracţiunea de terorism, la momentul actual în societate problematica terorismului se discută din ce în ce mai activ. Deşi nici pe plan intem, nici mondial noţiunea de terorism n-a fost dedusă definitiv, legiuitorul nostru, ţinînd cont de conjunctura contemporană, a modificat completamente în Codul penal al Republicii Moldova (CP al R.M) art. 278 - "Terorismul", deoarece anume definiţia terorismului prevăzută de legislaţia penală, asigură preîntâmpinarea infracţiunlor concrete cu caracter terorist, pedepsirea acestora.

Reacţionarea la timp, plenară şi în baza dreptului fapta de orientare teroristă, prevăzută de legea penală, prezintă una dintre temele cele mai importante în sistemul de măsuri în lupta cu terorismul, precum şi contribuie la domolirea spiritelor privitor la securitatea populaţiei. După studierea concepţiilor internaţionale de drept privitor la noţiunea de terorism, în legislaţia naţională apar unele contururi, principii. Ţinând seama de faptul că actul de terorism este un fenomen social divers, într-un şir de infracţiuni violenţa este un mijloc de atingere a scopurilor.

Terorismul
Cred că modificarea de către legislatorul autohton a denumirii şi conţinutului operate în articolul cu privire la terorism este justificată pe deplin. Astfel, în art. 278 CP al RM (2002), numit în vechea redacţie "Act de teroare", s-a revenit la titlul 'Terorismul" din precedentul Cod penal, conţinutul acestuia fiind substanţial îmbogăţit în comparaţie cu cel din CP al RM (1961). Trebuie de menţionat însă că practica judiciară autohtonă, din fericire, n-a cunoscut încă fapte ce puteau fi încadrate, fie conform vechii formulări, fie chiar celei prezente, în legea penală a Republicii Moldova. Modificarea oricum a fost necesară din cauza situaţiei create în ţările vecine şi problema merită şi trebuie cercetată la nivelul cuvenit din punct de vedere ştiinţific. Unii savanţi din domeniu consideră că terorismul este un termen pur politic, însă, în sens juridico-penal terorismul, însemnă şi o componenţă de infracţiune concretă.

Terorismul
În prezenta teză mă voi referi numai la analiza juridică
terorismului art.278 (CP al RM) (2002) prin prisma deosebirii de formularea anterioară şi delimitarea ultimului de infracţiunile conexe.
Semnele infracţiunii de terorism sunt următoarele: caracter deschis demonstrativ, uneori chiar ultimativ, privind faptele şi cerinţele; cauzarea unor daune fizice (omorul, pricinuirea unor daune sănătăţii) sau aplicarea unei violenţe psihice într-un cerc nedeterminat de persoane, victime nevinovate, întîmplătoare; cauzarea daunelor materiale (cu scopul de a influenţa asupra persoanelor cu funcţii de răspundere din organele de stat).
Conform unei opinii terorismul trebuie să poarte numaidecît un caracter transnaţional şi intemaţional . În opinia mea, acesta poate avea tangenţe de exprimare cu un indice extern, precum şi poate fi încercuit de limitele naţionale.

Terorismul
1. NOŢIUNEA ŞI FORMELE TERORISMULUI
O definiţie a terorismului, unanim acceptată de specialiştii din domeniul politologiei, sociologiei sau al celui militar, nu există incă. Singura zona unde aceştia se inţeleg oarecum este cea în care se acceptă tipurile general-reprezentative de terorism, respectiv distingerea clară între terorismul de stat – exercitat de agentii specializate, care detin monopolul coercitiei – şi terorismul politic – exercitat de „actori vremelnici”, practicat la inceputurile sale la nivel intern, apoi la nivel internaţional si intercontinental. Acesta din urmă are ca autori indivizi sau grupuri bine pregătite si puternic motivate etnic, religios, politic.

Unii specialişti militari afirma că terorismul presupune următoarele etape (folosite de obicei şi în războiul informaţional):
• selectarea combatanţilor din categorii motivate social, ideologic sau religios, dedicate total unei cauze;
•pregătirea specială în centre, tabere sau şcoli organizate pe teritoriul unor state permisive şi binevoitoare;
• organizarea unor largi reţele informative pentru găsirea şi studierea obiectivelor atacurilor, cu eficientă maximă în planul propagandistic şi accesibile atentatelor;
• infiltrarea executanţilor in tările şi obiectivele de atacat; • executarea prin surprindere a atacurilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.