Terorismul international

Trimis la data: 2013-01-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: bgd.bgd Dimensiune: 47kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dreptul penal international este cel care incorporeaza si sanctioneaza infractiunile cu caracter international cum ar fi: crimele contra pacii si securitatii internationale, crimele de razboi, crimele contra umanitatii. Savarsirea unor asemenea fapte criminale antreneaza,alaturi de raspunderea penala a indivizilor care le savarsesc, si raspunderea internationala a statelor, sub forme diverse:politica, morala si materiala.Insa, dreptul penal international sanctioneaza si alte infratiuni cu caracter international, dar care de regula se savarsesc in nume propriu de catre persoane particulare si nu in numele unor guverne sau sub autoritate guvernamentala.

Includerea unor astfel de infractiuni in sfera represiunii internationale se datoreaza faptului ca acestea prin pericolul pe care il prezinta, prin formele lor de manifestare sau prin efectele pe care le produc, depasesc cadrul limitat al dreptului penal intern al unei tari, constituind un atentat la valori ce tin de interesul general al statelor, de stabilitatea raporturilor internationale sau a unor activitati cu caracter international prezentand astfel un grad inalt de periculozitate pentru intraga comunitate internationala.

Incriminarea terorismului international se realizeaza in baza unor tratate, conventii sau acorduri internationale. Prin asemenea instrumente infractiunile internationale sunt interzise in mod formal, iar statele semnatare se angajeaza sa le includa in legislatia lor penala nationala, impreuna cu sanctiunile corespunzatoare, sa actioneze pentru prevenirea lor si sa colaboreze la reprimarea acestora oriunde s-ar savarsi, prin prinderea, arestarea, judecarea si pedepsirea penala a autorilor si acordarea de asistenta reciproca in solutionarea tuturor problemelor juridice sau de alt ordin care s-ar ridica in cadrul procesului de reprimare.

Dupa cum bine se stie, o definitie este in esenta o ecuatie care reda exact sensurile unui cuvant. In cazul conceptului de terorism, situatia este putin diferita din cauza naturii sale emotionale, a conotatiei negative a termenului si discursului politic pe care il presupune, deoarece "toate acestea contribuie la marirea complexitatii surprinderii sale in totalitatea componentelor ce-l caracterizeaza"
Conform Dictionarului explicativ al limbii romane termenul deriva din cuvantul francez "terrorisme" si il explica prin totalitatea actelor de violenta comise de un grup sau de un regim reactionar.Actiunea teroristilor se bazeaza pe teroare (lat. terror; terroris; fr. terreur), realitate definita prin groaza, spaima, frica provocata intentionat prin amenintari sau prin alte mijloace de intimidare sau de timorare.

Mai plastic si mai simplu, Xavier Raufer stigmatizeaza fenomenul terorist drept "arma celui mai slab indreptata impotriva celui puternic sau atacul viespei impotriva elefantului" .O definitie a terorismului, unanim acceptata de specialistii din domeniul politologiei, sociologiei sau al celui militar, nu exista inca. Singura zona unde acestia se inteleg oarecum este cea in care se accepta tipurile general-reprezentative de terorism, respectiv distingerea clara intre terorismul de stat - exercitat de agentii specializate, care detin monopolul coercitiei - si terorismul politic - exercitat de "actori vremelnici", practicat la inceputurile sale la nivel intern, apoi la nivel international si intercontinental. Acesta din urma are ca autori indivizi sau grupuri bine pregatite si puternic motivate etnic, religios, politic.

Terorismul in sine foloseste deliberat si sistematic mijloace violente ori amenintari care trebuie sa aiba ca rezultat provocarea de neincredere, teama, panica, nesiguranta, ignorand orice norme umanitare. Scopul acestuia este de a afecta grav atat structura sociala cat si individul, luat separat, prin distorsionarea cadrului de perceptie a imaginii societatii de care membrii acesteia depind si in care isi pun toata increderea.

Ca actul terorist sa fie cat mai perturbat, el trebuie sa se remarce printr-o actiune masiva de groaza, care sa produca rapid o mare ruptura psihologica si afectiva intre conducerea societatii si membrii ei; sa genereze o explozie de comentarii in mass-media cu un impact social paralizant si destabilizator.

Motivat politic, terorismul presupune totdeauna un pronuntat simt al frustrarii, al unei nedreptati sau injustitii sociale ori politice. El blameaza de fiecare data o instanta sau o autoritate politica, considerand ca injustitia nu poate fi inlaturata decat printr-o metoda violenta. Din aceasta cauza, fenomenul s-a si autodefinit ca fiind "tactica ultimei solutii".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.