Terorismul international- provocare pentru secolul XXI

Trimis la data: 2013-12-01 Materia: Stiinte Politice Nivel: Facultate Pagini: 24 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Baluta Gabriel Dimensiune: 49kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Terorismul international este pentru secolul XXI ceea ce a fost pirateria intr-o epoca anterioara. Astazi unele state adapostesc teroristi cu scopul de a-si ataca inamicii ori fiindca sunt prea slabe ca sa controleze asemenea grupuri. Campania americana impotriva guvernului taliban din Afganistan si diversele rezolutii ale Natiunilor Unite pot face terorismul sponsorizat de stat mai putin probabil in perioada care vine. In acelasi timp tehnologia de miniaturizare a explozivilor, vulnerabilitatea sistemelor moderne, precum calatoria cu avionul, si usurinta crescanda de comunicare, via Internet, pun la dispozitia actorilor nestatali ocazii de a provoca mult rau peste frontiere, chiar fara sprijinul statului.

Chiar daca pericolul unei confruntari militare majore a disparut dupa incheierea Razboiului Rece, noile riscuri si amenintari de diferite tipuri, ca si vulnerabilitatile sistemului de securitate actual conduc uneori la aparitia unor crize. Desi considerate ca fenomene de anormalitate, crizele sunt o prezenta constanta in evolutia omenirii si ele apar ca momente dificile ale raporturilor politice, economice, sociale, culturale etc., ca urmare a unor mari acumulari de tensiuni, disfunctionalitati, impunand trecerea la o alta ordine.

Noul mileniu, inceput sub semnul globalizarii, a schimbat lumea radical si a facut ca mediul in care traim sa fie extrem de diferit, nou si imprevizibil. Odata cu caderea Zidului Berlinului, posibilitatea identificarii si definirii facile a inamicului a disparut. Lumea globalizata, miscarea libera a persoanelor, bunurilor si capitalurilor au determinat noi provocari, ca un apanaj al progresului exploziv pe care-l traim si ni-l insusim.

Am considerat necesara alcatuirea acestei lucrari pentru a evidentia faptul ca situatia geopolitica si geostrategica a cunoscut transformari profunde, cu urmari esentiale asupra starii de securitate a tuturor statelor, asupra capacitatii acestora de a-si promova si proteja interesele nationale ori ale coalitiilor din care fac parte. Complexitatea mediului de securitate, rezultat ca efect al proceselor de globalizare, precum si al altor procese a generat si continua sa genereze noi riscuri si amenintari, tot mai putin predictibile.

Amenintarile la adresa ordinii internationale de drept nu mai sunt clare si unidimensionale, ci multipolare si difuze. Ele se exprima la diferite niveluri si prezinta grade diferite de intensitate.Terorismul este o tactica de lupta neconventionala folosita pentru atingerea unor obiective politice. El se bazeaza pe acte de violenta spectaculara actionate asupra unor populatii neimplicate in mod direct in conflict dar cu potential de presiune asupra conducerii (stat , organizatii, categorii sociale sau, impotriva unui grup de persoane civile) in sensul scontat de teroristi - producerea unui efect psihologic generalizat de panica si intimidare, augmentat de folosirea manipulativa a mediei, cu scopul atingerii unui obiectiv greu de realizat prin mijloace democratice sau conventionale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.