Terorismul international

Trimis la data: 2013-01-07
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 7.15 / 10
Downloads: 1
Autor: Florea Bogdan
Dimensiune: 45kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Autopromovat pe lista problemelor fundamentale ale actualitatii, terorismul constituie o tema recurenta a studiilor sociologice, politologice si de securitate.In ciuda numeroaselor abordari, complexul motivational, cauzal si actional inglobat de acest substantiv abstract, continua sa genereze evenimente si evolutii pe cat de tragice pe atat de imprevizibile. Notiunea de terorism este cunoscuta omenirii de la inceputul istoriei, dar in istorie acest termen a aparut dupa revolutia franceza din 1789.In secolul XX terorismul international savarsit in timp de pace a luat o amploare deosebita.
Principala caracteristica a terorismului este intimidarea prin violenta, mijloacele folosite fiind extrem de variate, incluzand rapirea de persoane, luarea de ostatici, asasinatul, executiile sumare, producerea de explozii, distrugerea unor edificii publice, sabotarea cailor ferate sau a unor instalatii industriale ori a mijloacelor de telecomunicatii, ruperea unor diguri, otravirea apei potabile (a raurilor, fantanilor sau rezervoarelor de apa), producerea unor boli contagioase, executarea de bombardamente etc.

La metodele "traditionale" s-au mai adaugat si noi forme, cum ar fi atentatele contra sefilor de state, atacurile misiunilor diplomatice si a diplomatilor, atentate impotriva personalitatilor politice sau a unor persoane particulare cunoscute pentru opiniile lor, atacarea unor institutii publice sau intreprinderi comerciale, a avioanelor, a fortelor de ordine s.a. Actele de terorism reprezinta diferite actiuni de violenta, prin care persoane sau grupuri de persoane: atenteaza la viata si la integritatea corporala sau la bunurile unor demnitari, personalitati politice, a membrilor de familie ai acestora; savarsesc asemenea acte, impotriva unor grupari politice, organizatii sociale, institutii, grupuri de persoane reunite, in mod organizat sau aflate, in mod intamplator, in locuri sau localuri publice sau private.

Daca asemenea acte sunt indreptate contra ordinii internationale, atunci ele pun in pericol relatiile internationale, constituie o amenintare directa impotriva pacii, pot crea tensiuni si inrautati relatiile dintre state, produc instabilitate intr-o anumita zona geografica, ori situatii de confruntari si in orice caz, prejudiciaza climatul international. Scopul urmarit, prin aceste acte, este sa atraga atentia lumii asupra existentei teroristilor si a obiectivelor lor ori sa traga foloase materiale (asasinate si rapiri de persoane in vederea rascumpararii, incendieri si distrugeri etc.).

Dreptul penal international este cel care incorporeaza si sanctioneaza infractiunile cu caracter international cum ar fi: crimele contra pacii si securitatii internationale, crimele de razboi, crimele contra umanitatii. Savarsirea unor asemenea fapte criminale antreneaza,alaturi de raspunderea penala a indivizilor care le savarsesc, si raspunderea internationala a statelor, sub forme diverse:politica, morala si materiala.Insa, dreptul penal international sanctioneaza si alte infratiuni cu caracter international, dar care de regula se savarsesc in nume propriu de catre persoane particulare si nu in numele unor guverne sau sub autoritate guvernamentala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.