Terorismul lui Jean Servier

Trimis la data: 2010-11-08
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 93
Nota: 7.01 / 10
Downloads: 0
Autor: Maria Mirabela Radu
Dimensiune: 125kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Deturnarea unui avion, luarea de ostateci au devenit in aceasta a doua jumatate a secolului XX fapte diverse, la fel ca si agresarea batranilor, uciderea de copii, violurile sau atacurile unor indivizi izolati in plina strada, uneori chiar in public. Fara indoiala, este vorba despre fapte caracteristice ale unui aceluiasi climat de violenta, iar opinia publica le distinge cu greu de crimele de drept comun, asa cum se pierd si legiuitorii oricarei apartenente care au incercat, si incearca, sa defineasca terorismul.
Poate ca putem, intr-o prima etapa, sa distingem diferitele forme de violenta, diferitele planuri pe care ea se exercita sau poate sa se exercite, cu scopul de a preciza mai bine subiectul studiului nostru. A teroriza nu inseamna a terifia, a lovi cu teroare, ci, dupa dictionarul Littre: "A stabili terorismul, domnia terorii." Nu este vorba deci de o actiune scurta, limitata in timp, ci de o strategie asigurata de o anumita continuitate. Terorismul este deci folosirea sistematica a terorii.

Littre precizeaza ... "in timpul Revolutiei franceze, teroristii erau agentii sistemului Terorii... dupa parerea lui, partizanii lui Gracchus Babeuf care au fost destituiti sub numele de teroristi". Caci, in mod straniu, diferitii lexicografi nu retin decat un singur exemplu din istoria omenirii, si pentru ei unicul, Teroarea: aceasta scurta perioada de doi ani inceputa la 10 august 1792, care a marcat inceputul violentelor de strada la Paris, a durat pana pe 9 thermidor 1794, cand un nou val de sange a incercat sa stearga urmele furtunilor care trecusera. Se vor gasi nostalgici ai acestui trecut insangerat care sa indrazneasca sa comemoreze bicentenarul?

Dar omenirea a cunoscut, si cunoaste, de la o civilizatie la alta, aceste omoruri ce nu au caracterul institutionalizat al razboaielor - de aceea trebuiesc precizate limitele acestei "institutii"- si aceste sisteme de guvernare in care teroarea ramane singurul mijloc de a exista, de a domni deasupra spinarilor zdrobite de atata aplecare si deasupra constiintelor adormite sau moarte.Daca lexicografii secolului trecut faceau dintr-o perioada precizata a istoriei o situatie exemplara a Terorii, este putin probabil ca astazi ei sa fie urmati de catre specialistii unei anumite sociologii politice.

Deoarece aici vine sa joace un rol maniheismul naiv, variabil in deciziile sale, dar intotdeauna la fel de peremptoriu, ce constituie baza multor filosofii ale istoriei.Terorismul a aparut, aici sau acolo, depasind divergentele armatelor pentru a tari, in spatele cortegiului de invingatori, locuitorii unei cetati adusi la stadiul de sclavi, abandonati printre ruine, trecuti prin sabie sau orbiti - cu scopul de a "servi drept exemplu" altor cetati care vor prefera atunci sa se supuna.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.