Test de evaluare (gramatica)

Trimis la data: 2003-02-12 Materia: Romana Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 5203
Autor: Camelia Botea Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Selectaţi minimum doi termeni din familile lexicale ale substantivelor: frunze,ochi,cântec,iubire. Frunze:frunzuliţă,frunziş; Ochi:ochişori, ; Cântec:cântecel; Iubire:iubit

2.Ce sensuri capătă în text verbul repetat în poziţie iniţială şi finală “am legat”(la ochi)?Aveţi în vedere cele patru combinaţii sintactice ale sale.

Era necesară această precizare :”la ochi” pentru a nu se confunda cu celelalte sensuri, datorita procesului de omonimie:
“de unde lega mama o şfară cu motocei”---a împreuna-a uni strâns
Florile acelea s-au legat bine.---(despre plante)a prinde rod
I-a legat viaţa pentru totdeauna---(înv.)a lăsa prin testament
Verbul în poziţia iniţială are rolul de a ajuta la realizarea presonificarii copacilor(“am legat copacii la ochi”) pentru a se obţine o imagine clară asupra ceea ce se prezintă în subiectul poeziei.Sensul în text a verbului “a lega “este acela de a împreuna.

3.Identificaţi 5 elemente personificate prezente în universul poetului.

Primul element care este personificat sunt copacii (“am legat copacii la ochi”) acesta fiind primul elemet într-o enumeraţie.Apoi a fost personificate frunzele(“cu un hohot de frunze”), păsările (“am legat păsările la ochi”),urmând tristeţea (“am legat tristeţea la ochi”) şi apoi soarele (“eşti acolo a zis soarele”).toate aceste personificări sunt amplasate simetric şi consecutiv ceea ce ajută la o mai bună înţelegere a subiectului poeziei.

4. Ce sensuri au metaforele:“basma verde”,”basma de nori”
Metafora este figura de stl prin care ,în baza unei asemănări comune,se înlocuieşte un termen propriu cu unul figurat,printr-o comparaţie subînţeleasă.

Metafora “basma verde” este procedeul prin care autorul vrea să pună în valoare ceea ce are mai semnificativ un copac, adică coroana de frunze.Tot prin această culoare se exprimă bogăţia,moderaţia,echilibrul cadrului. Prin metafora “Basma de nori” se face legătura între păsări şi cadrul cel mai important în viaţa acestora adică cerul.această basma imaginară şi fantastică ajută la crearea unui cadru de basm,unui cadru puţin feeric dar nu exagerat.

5. Care sunt efectele poetice din ultima strofă? Argumentaţi,având în vedere:
-elementele personificate
-semnificaţie enunţului Esti acolo
-repetarea,modul şi aspectul folosit al vrebului a ascunde
-o altă semnificaţe desprinsă de voi
-viziunea de viaţă a poetului

În ultima strofă autorul ne prezintă finalul.Aici se găsesc diverse figuri de stil : personificări (“a zis soarele”,”Mi-au zis toate lucrurile”),efectul acestora fiind de a înfrumuseţa poezia,enumeraţii (“nu te mai ascunde.Nu te mai ascunde”)care accentuează mesajul transmis,expresii(“pe care am încercat să le leg/la ochi.”) cu ajutorul cărora se obţine un final impresionant ,un final ce dă de înţeles un lucru ce facem cu totii,adică doriinţa de a ascunde de a nega lucruri care sunt adevarate.

Enunţul “Esti acolo” are rolul de a înlocui vocea soarelui ,de a ne dovedi ca sorele este personificat şi că are darul de a putea vorbi.Prezentul verbului “a ascunde” arată un timp infinit care nu este legat numai de subiectul poeziei ci este şi un îndemn către noi, acela de a nu fugi de greutăţile vietii şi să acceptam totul aşa cum este.

“Mi-au zis toate lucrurile
Şi toate sentimentele “
Aceste versuri sunt o dovadă la faptul că totul se poate afla şi ca cineva acolo sus ne vede şi ne va face să plătim pentru greşelile noastre.Autorul recunoaste acest lucru.
Din textul acestei poezii se poate citi modul de gândire a poetului,Marin Sorescu.El a încercat sa păcălească natura,pasările,soarele dar totul a fost în zadar deoarece a fost văzut si asculat ,pentru ca apoi adevarul să îi fie pus în faţă.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.