Testament

Trimis la data: 2007-02-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.75 / 10
Downloads: 560
Autor: Iulia Sorescu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 45
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In Testament semnificatia celei de a 3-a strofe privind chinuitorul drum de la gand si simtire la cuvantul in stare “cand sa-mbie,cand sa-njure”;principala sursa a lexicului arghezian-graiul strabunilor “cu-ndemnuri pt. vite”; recunoasterea,ca atare,in textul poeziei “Testament”,a unui cald omagiu adus de autor truditorilor gliei,implicit pastratorii celei mai de pret avutii nationale care este limba; accentul pus de poet pe munca de creatie in “mii de saptamani”,in care arhitectul de “catapetesme de cuvinte”, “iveste”, “preface”, “preschimba”, “face”, “isca” (sinonime cu “a crea”).
In Testament adresarea directa,mijloc de comunicare dintre poet si urmas,interlocutor imaginar,pe care-l va inzestra cu rezultatul stradaniei lui de o viata: “un nume adunat pe-o carte”, expresie a acumularilor de catre poet a suferintelor si revoltei “strabunilor”, al caror destin metaforic este comunicat: “Prin rapi si gropi adanci” “suite” “pe branci” in aspiratia spre lumina.

In Testament misiunea urmasului sa poarte mai departe flacara revoltei din “carte”,pana la eliberarea deplina a omului de orice ingradire;de aici,rolul poetului de liant intre generatii,asumandu-si raspunderea de a-i razbuna,prin arta scrisului,pe “robii cu saricile pline/De osemintele varsate-n mine”.

Saltul realizat din planul material in cel spiritual,gratie deopotriva muncii indarjite a taranului ca si a celei a creatorului “cartii”: “Ca sa schimbam,acum,intaia oara,/Sapa-n condei si brazda-n calimara./Batranii-au adunat printre plavani,/Sudoarea muncii sutelor de ani”.

Valorificarea uratului de catre A. ,principalul element novator al liricii interbelice;modelul: “Florile raului”,volumul de versuri apartinand lui Ch. Baudelaire, una din statornicile calauze ale esteticii argheziene,asa cum se condenseaza in fragmentul: “Din bube,mucegaiuri si noroi/Iscat-am frumuseti si preturi noi”;opozitia nonartistic/ artistic trebuie sa aminteasca permanent de izvoarele din care s-a intrupat “cartea”;in concluzie,marea arta e rezultatul chinului,al sacrificiului “mesterului”,convins de capacitatea omului de a supravietui prin produsul muncii sale spirituale.

Arta inteleasa ca mijloc de dezvaluire si sanctionare a relelor: cartea,metaforic, e “bici rabdat”,care “se-ntoarce in cuvinte/Si izbaveste-ncet,pedepsitor/Odrasla vie-a crimei tuturor”; “cartea” e pt. stapani o amenintare: “Intinsa,lenesa pe canapea/Domnita sufera in cartea mea… Robul a scris-o,Domnul o citeste,/Far-a cunoaste ca-n adancul ei/Zace mania bunilor mei”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.