Testament - T. Arghezi

Trimis la data: 2005-07-08 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Rodica Raicu Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Poezia apare in fruntea vol. “Cuvinte potrivite” (1927) si este considerata arta poetica argheziana.
“Testament” este o metafora (a cartii); geneza cartii si geneza lumii sunt simultane, la originea amandurora stand cuvantul. Efortul creator este ilustrat in carte, care este inmanata de la o generatie la alta: “Nu-ti voi lasa drept bunuri, dupa moarte/ Decat un nume adunat pe-o carte”. Asadar “testamentul” liric al poetului nu face referire la avutia materiala a acestuia, ci la operele create de-a lungul anilor.

TESTAMENT
T. Arghezi


Poezia apare in fruntea vol. “Cuvinte potrivite” (1927) si este considerata arta poetica argheziana.
“Testament” este o metafora (a cartii); geneza cartii si geneza lumii sunt simultane, la originea amandurora stand cuvantul. Efortul creator este ilustrat in carte, care este inmanata de la o generatie la alta: “Nu-ti voi lasa drept bunuri, dupa moarte/ Decat un nume adunat pe-o carte”. Asadar “testamentul” liric al poetului nu face referire la avutia materiala a acestuia, ci la operele create de-a lungul anilor.
Prima strofa sugereaza ideea evolutiei, reflectata in limbajul caracteristic arghezian. Momentul originar, momentul genezei este ilustrat de “seara razvratita”, dar acesta nu este un process incheiat, ci unul continuu: “In seara razvratita care vine/ De la strabunii mei pana la tine”. Se sugereaza ca evolutia este grea, aspra ( “Prin rapi si gropi adanci”), treptele timpului fiind urcate adesea “pe branci”. “Treapta” este o metafora, ea insemnand acumulari materiale initial si mult mai tarziu, capatand atribute spirituale.
Fiul este indemnat sa-si aseze cartea “la capatai”, pentru a-l calauzi, asemenea Bibliei pe credincios: “Aseaz-o cu credinta la capatai/ Ea e hrisovul vostru cel dintai.”
Deasemenea inseamna transformare a materiei in spirit: “ca sa schimbam, acum intaia oara,/ Sapa-n condei si brazda-n calimara,/ Batranii-au adunat, printre plavani,/ Sudoarea muncii sutelor de ani.” Transformarea uneltelor materiale in unelte spirituale reflecta viziunea de reconvertire a cuvintelor pentru a capata functia lor originara.
In limbajul taranilor, T. Arghezi intuieste intelesuri nebanuite, iar “cuvintele potrivite” se nasc tocmai din cele firesti ale taranilor. “Sapa” este transformata in “condei”, “brazda” in “calimara”. In urma efortului indelungat, cuvintele au capatat sensuri noi, au devenit potrivite, adica s-au transformat in unelte ale spiritului.
Transformarile sunt nebanuite: uratul devine frumos, veninul devine miere, raul se transforma in bine.” Le-am prefacut in versuri si-n icoane/ Facui din zdrente muguri si coroane/ Veninul strans l-am preschimbat in miere,/ Lasand intreaga dulcea lui putere./ Am luat ocara si torcand usure,/ Am pus-o cand sa-mbie, cand sa-njure.”
Poetul opune creatiei divine propria sa creatie; cunoasterea directa a lui Dumnezeu nu este posibila, el este ”Dumnezeu de piatra”; “Am luat cenusa mortilor din vatra/ Si-am facut-o Dumnezeu de piatra,/ Hotar inalt, cu doua lumi pe poale,/ Pazind in piscul datoriei tale.“ Cenusa mortilor face trimitere la trecut, prezentul trebuie sa conserve trecutul; iar “hotarul inalt” poate insemna limita dintre “present” si trecut, dar si punctul in care se situeaza Divinitatea (deu absconditus).
Adept al esteticii uratului, T. Arghezi cultiva ideea ca uratul poate fi sursa de frumos artistic; “Din bube, mucegaiuri si noroi/ Iscat-am frumuseti si preturi noi.” Originea esteticii uratului se afla in “Florile raului” (Baudelaire). T. Arghezi considera ca forta primordiala a cuvantului poate sa amelioreze lumea. Cuvintele capata continuturi semantice noi. Ele au si rolul de a pedepsi ceea ce nu a fost cunoscut pana acum: “E-ndreptatirea ramurei obscure/ Iesita la lumina din padure/ Si dand in varf, ca un ciorchin de negi,/ Rodul durerii de vecii intregi.”
In final poetul sugereaza ca poezia este rezultanta comuna a “nuntirii” dintre “slova de foc” (inspiratie) si “slova faurita” (munca).” El, poetul, este “robul” propriei sale creatii, pe care o daruieste oamenilor, dar si lui Dumnezeu: “Robul a scris-o, Dumnezeu o citeste,/ Far-a cunoaste ca-n adancul ei/ Zace mana bunicilor mei.”
Ideile in poezie sunt reflectate in enunturi construite prin juxtapunere. Imaginea este sensibilizata prin folosirea enumeratiei (“rapi si gropi adanci”), a metaforelor (“seara razvratita”), concentrarea ideilor: cuvintele nu sunt de prisos, nu pot fi substituite.

Semnificatiile cuvantului “carte”

Cuvantul “carte” face parte din vocabularul fundamental al limbii romane, fiind un termen de origine latina, utilizat cu mult inainte de primele documente atestate de limba romana de pe teritoriul tarii noastre. Este o dovada ca exprimarea scrisa era cunoscuta cu mult inainte de redactarea “Scrisorii lui Neacsu” din 1521. In aceste conditii, este normal ca acest termen sa fi devenit polisemantic, fapt valorificat si de T. Arghezi in poezia sa programatica “Testament” aparuta in fruntea primului volum de versuri “Cuvinte potrivite”.
Cuvantul “carte” apare in aceasta poezie de patru ori, intr-o distributie aproximativ simetrica, in sensul ca primele doua aparitii sunt la inceputul poeziei, iar ultimele doua spre sfarsitul ei.
Poezia incepe cu doua versuri antologice, prin care poetul sugereaza ca termenul “testament” are o valoare mataforica, simbolica, in sensul ca nu este vorba de o mostenire materiala, cum se stipuleaza intr-un testament obisnuit, ci de o mostenire spirituala: “Nu-ti voi lasa drept bunuri dupa moarte,/ Decat un nume adunat pe-o carte.” Aici, substantivul “carte” este, in plan estetic, o metafora ce sugereaza intreaga creatie a poetului. De fapt, am putea vorbi de o sinecdota, adica substituirea intregului cu partea.
Intregul, insemnand opera poetica a lui T. Arghezi, este redus, cu modestie, la proportiile unei singure carti. Sentimentul de modestie este sublimat si prin articularea substantivului cu articolul nehotarat (“o carte”), care sugereaza intotdeauna ca e vorba de un obiect oarecare si nu de ceva deosebit.
Enuntul “un nume adunat pe-o carte” este si el un semn al aceleiasi modestii, cel putin aparente, prin care poetul se prezinta in calitatea de creator al unei opere. Cu sens apropiat reapare termenul si in formularea “Cartea mea-i, fiule, o treapta.” In acest context, cuvantul pare sa comunice mesajul ca opera poetului inseamna un pas ascendent in evolutia spirituala a neamului de tarani din care se trage si T. Arghezi.
Metafora “carte” poate avea aici si alte conotatii, cum ar fi aceea mai generala de valoare spirituala, de simbol al culturii.
In viziunea poetului, “cartea” inseamna un adevarat act de innobilare (cu trimitere la robii din care descinde si poetul): “Aseaz-o cu credinta la capatai./ Ea e hrisovul vostru cel dintai,/ Al robilor cu saricile pline/ De oseminte varsate-n mine.”
“Cartea“ inseamna pt T. Arghezi simbolul trecerii de la efortul bratelor la truda mintii: “Ca sa schimbam acum, intaia oara,/ Sapa-n condei si brazda-n calimara,/ Batranii-au adunat, printre plavani,/ Sudoarea muncii sutelor de ani.”
Acelasi cuvant, purtand de asta data o alta incarcatura metaforica, apare si in versurile: “Intinsa lenesa pe canapea/ Domnita sufera in cartea mea.” Aici termenul “carte” pare a avea un sens mai apropiat de cel fundamental, putand fi vorba de un anumit volum, de-o carte cu un anumit titlu din opera poetului. Nu poate fi neglijata conotatia potrivit careia cartea poate sa transmita, sa trezeasca o anumita stare sufleteasca chiar si domnitei, care nu ar avea temeiuri reale de suferinta, sugerandu-se astfel ideea ca respectiva carte are o mare forta de influentare a cititorilor.
Ultima prezenta a cuvantului in discutie este consemnata in versul: “Slova de foc si slova faurita,/ Imparecheate-n carte se marita,/ Ca fierul cald imbratisand un cleste.” Aceste versuri constituie o expresiva si persuasiva definitie metaforica a poeziei, a insusi actului creatiei poetice. Asadar cuvantul “carte” ar insemna aici poezie, ca rezultat al contopirii totale dintre inspiratie, har, revelatia poetica (“slova de foc”) si truda poetului de elaborare a textului, de selectare a cuvantului celui mai expresiv (“slova faurita”).

Testament – caracterul de arta poetica

Artele poetice sunt cunoscute inca din antichitatea Greco-Romana, fiind celebre cele ale lui Aristotel si Horatiu, iar in epoca clasicismului francez – arta poetica a lui Boilleau. Abia in epoca moderna, acestea nu vor mai fi un fel de tratate despre regulile creatiei, despre munca scriitorului, despre diferitele reguli, nici despre figuri de stil. Artele poetice vor fi niste poezii despre poezie, despre crezul artistic al poetilor.
Artele poetice moderne au fost numite si poezii programatice pentru ca poetii isi exprima programul estetic, adica propria lor conceptie despre creatia artistica, despre mesajul ei, despre mijloacele de realizare artistica despre rolul poetului in viata cetatii.
In chip simbolic, prima arta poetica romaneasca ar putea fi considerata catrenul testamentar al lui Ienachita Vacarescu (“Urmasilor mei Vacaresti/ Las voua mostenire/ Cresterea limbii romanesti/ Si-a patriei cinstire.”).
Adevarate ...

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.