Testament - comentariu pe strofe

Trimis la data: 2009-02-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.38 / 10
Downloads: 13
Autor: Enciu Elena
Dimensiune: 6kb
Voturi: 53
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Testament - comentariu pe strofe - Arta poetica reprezinta un ansamblu de trasaturi care compun viziunea despre lume si viata a unui autor. Poezia “Testament” face parte din volumul de debut al lui Arghezi “Cuvinte potrivite”,care exprima un lirism subiectiv.
Testament - comentariu pe strofe - Tema poeziei exprima ideea despre intreaga creatie a lui Arghezi in care cuvantul este atotputernic, stapan absolute al intregului univers.

Testament - comentariu pe strofe - Titlul “Testament” inseamna un document prin care cineva lasa mostenire cuiva bunuri materiale.In poezia “Testament” Arghezi lasa mostenire urmasilor intreaga opera literara: “Nu-ti voi lasa drept bunuri,dupa moarte,/Decat un nume adunat pe-o carte”. In aceste versuri se exprima ideea ca poetul lasa mostenire o avere spirituala.

Incipitul (inceputul)este o adresare directa,apare forma negativa a verbului de persoana a-II-a singular a verbului “a tine”. Verburile incep cu o negatie pentru a scoate in evidenta rolul important al operei literare pe care poetul o lasa.

Creatia literara reprezinta o insumare (acumulare) spirituala mostenita din mos stramosi realizata cu mult effort si truda: “Prin rapi si gropi adanci/Suite de batranii mei pe branci”.

Traditia se continua,opera realizata de stramos constituie o treapta in evolutia spirituala a lumii,reprezinta prin cuvantul “fiule”care se afla in cazul vocativ exprimand o adresare directa. Cuvantul “fiule” imprima poeziei un ton intim,familiar,obisnuit.

Strofa 2
Poetul fiind mesager al efortului stramosilor aseaza “cartea” lui capatuiul sau,dand acesteia o valoare fundamentala(importanta),aseamana cartea cu biblia.

Strofa 3
In aceasta strofa apare una din trasaturile modernismului,aceea a trecerii de la tematica rurala la cea citadina.Se trece de la “sapa” la “condei” si se transforma brazda in calimara. Necazurile, suferintele, amaraciunile oamenilor sunt concentrate in versurile “Sudoarea muncii sutelor de ani”.

Din limbajul simplu al batranilor “Din graiul lor cu-ndemnuri pentru vite” poetul il transforma in “Cuvinte potrivite”,volum din care face parte si poezia “Testament”. Cuvantul Arghezi are o putere foarte mare.Cuvintele potrivite le transforma in versuri si in icoane.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.