Testament de Tudor Arghezi Comentariu

Trimis la data: 2017-06-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.34 / 10
Downloads: 1
Autor: mariaadelina
Dimensiune: 5kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Numele sau adevarat este Ion Theodorescu, iar bunicul sau din partea tatalui a fost de la Targu-Carbunesti. Tudor Arghezi reprezinta modernismul alaturi de Lucian Blaga, Ion Barbu.

Poezia ,,Testament" este inclusa in volumul de debut intitulat ,,Cuvinte potrivite", publicat in 1927 reprezentand perioada interbelica.

Titlul poeziei este simbolic in sens denotativ, propriu sau de baza, testamentul fiind un act juridic de baza prin care cineva lasa mostenire materiala. In mod conotativ, figurat, titlul semnifica acea valoare spirituala pe care o lasa poetul generatiilor urmatoare.

Poezia se constituie intr-un dialog imaginar dintre eul liric Arghei si fiul spiritual intruchipat de cititor.

Tema poeziei o reprezinta creatia literara in ipostaza de mestesug, creatie lasata unui fiu imaginar.

Motivele literare prezente in text sunt: motivul cartii, motivul fiului spiritual, motivul strabunicilor, motivul hrisavului. Intalnim un lirism de tip subiectiv, discursul liric are un caracter adresat. Acest tip de lirism se realizeaza prin atitudinea poetica transmisa in mod direct prin marcile subiectivitatii respectiv verbele la persoana I si pesoana a II a singular si prin adjectivele pronominale posesive ,,De la strabunii mei pana la tine."
Textul poetic este structurat in 6 strofe inegale in versuri, incalcarea regulilor prozodice este o trasatura a poeziei moderniste pentru ca nu mai intalnim strofa catren.

Incipitul este formulat ca o adresare directa a eului liric catre un fiu spiritual prin intermediul careia ii lasa ostenire ,, un nume adunat pe-o carte" , simbol pentru creatia poetica si implicit pentru poet. Adresarea directa se realizeaza prin intermediul vocativului ,,fiule'' care reperezinta cititor potential, poetul devenind in mod direct un tata.

In a doua strofa este prezentata o alta ipostaza a cartii, ea capatand o semnificatie divina. Cartea devine un document important, o carte de capatai asemanatoare cu o Biblie ,, Ea e hrisovul nostru cel dinatai". Creatia literara are acum o valoare sociala deoarece prezinta suferintele stramosilor, fiind o marturie pentru intreaga lor existenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.