Testament de Tudor Arghezi - viziunea despre lume

Trimis la data: 2013-03-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.52 / 10
Downloads: 0
Autor: alez01
Dimensiune: 19kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Testament de Tudor Arghezi este o arta poetica moderna, un text pragramatic si inovator pentru perioada in care vede lumina tiparului. Meditatia poetului, privind vreatia si creatorul, nu este un gest singular in epoca interbelica, modernestii Ion Barbu si Lucian Blaga procedasera la fel. Poezia deschide primul volum al lui Arghezi, Cuvinte potrivite, aparut in 1927, cand poetul avea 47 de ani. In disputa dintre traditionalism si modernism, poezia Testament aduce perspective noi in incercarile constante de definire si autodefinire.
Testament de Tudor Arghezi este o arta poetica moderna, in care sunt prezente idei privind dimensiunile estetice, etice si sociale ale creatiei, regasim identitatea dintre planul autorului si cel al eului liric.Tudor Arghezi opteaza pentru o poezie moderna construita din strofe polimorfe , cu o prozodie inedita.

Textul poate fi considerat o arta poetica, deoarece autorul isi exprima crezul liric si viziunea asupra lumii. Prin mijloace artistice, sunt redate propriile idei despre poezie si despre rolul poetului.
Arta poetica Testament ilustreaza unitatea de conceptie si de viziune a lui Arghezi asupra existentei.Rolul poeziei este acela de transfigurare a oricaror aspecte ale realitatii, prin cuvant si imagine artistica : "Din bube, mucegaiuri si noroi/ Iscat-am frumuseti si preturi noi".

Ca si poetul francez Charles Baudelaire, care a impus estetica uratului in volumul "Les fleurs du mal " (Florile raului), Arghezi considera ca orice aspect al realitatii, indiferent ca este frumos sau urat, grotesc sau sublim poate construi material poetic, situandu-se astfel pe o pozitie a modernitatii definita elocvent de Hugo Friedrich in "Structura liricii moderne", capitolul "Estetica Uratului"
Tema poeziei o reprezinta conceptia asumata a poetului de a echilibra tensiunile dintre "slova de foc" si "slava faurita" in creatia cu valoare testamentara. Poezia-carte e o treapta spre cunoastere, un hrisov "al robil cu saricile pline/ de osemintele" filtrate prin fiinta poetului.

Motivul central al textului este acela al cartii, care simbolizeaza idea de cunoastere, de legatura spiritual intre generatii,pentru ca ea oglindeste "seara razvratita" a stramosilor ce au urcat "Prin rapi si gropi adanci", dar si idea de truda, de mestesug, de pasiune. Cuvantul carte are o bagata serie sinonimica in text : testament, hrisov, cuvinte potrivite.

Motivul tapului sugereaza, pe de o parte, ca in superstitiile populare, fortele demonice, iar, pe de alta parte, sacrificial, ispasirea tuturor pacatelor savarsite, prin magia cuvantului.Motivul metamorfozei, al transformarii uneltelor de creatie, este cheia de bolta a poeziei. Limpezimea versurilor "Ca sa schimbam, acuma, intaia oara/ Sapa-n condei si brazda-n calimara", in care sunt prezentate instrumentele muncii fizice si ale muncii spiritual, contrasteaza cu ambiguitatea si incifrarea metaforica a versurilor in care sunt surprinse ipostaze ale poeziei clasice "Intinsa lenesa pe canape, / Domnita sufera in cartea mea."

Titlul este o metafora care ilustreaza foarte bine conceptul vizat: structura lingvistica care sta in fruntea unui text, indica, de cele mai multe ori, continutul si-I atrage pe cititor. Acesta se afla in stransa legatura cu tema, pe care o sugereaza si cu universal de idei prezentat. In sens denotativ "testament" inseamna un act juridic unilateral, prin care cineva isi exprima dorintele ce urmeaza a-I fi indeplinite dupa moarte, mai cu seama in legatura cu transmiterea averii sale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.