Testament si Flori de mucigai - Tudor Arghezi Bacalaureat

Trimis la data: 2009-01-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 9.40 / 10
Downloads: 19
Autor: Anonim
Dimensiune: 14kb
Voturi: 26
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tudor Arghezi este poetul care menţine el mai bine balanţa dintre tradiţional şi modern, în sensul că:prin debutul târziu a reuşit să preia toate elementele importante din curentele anterioare - romantism şi simbolism - şi să-şi propună conştient un program de revoluţionare a artei poetice şi a limbajului („Vreau să învăţ a scrie pe dedesubt”).
După apariţia volumului „Cuvinte potrivite”, într-un articol intitulat „Ars poetica”, Arghezi încearcă explicarea strategiei sale poetice: „Am căutat cuvinte virginale, cuvinte puturoase, cuvinte cu râie; cuvinte care asaltează ca viespile, sau te liniştesc ca răcoarea, cuvinte– fulgi, cuvinte–cer, cuvinte–metal”

A.Elemente tradiţionaliste
Elementele tradiţionaliste vizează forma discursului liric (supus elementelor de prozodie – de cele mai multe ori); Postura eului liric; postura poetului tradiţionalist ia mai multe forme:Fie se face vocea întregului popor; poezia este rodul suferinţei tuturor, iar personalitatea sa este disipată (persoana I singular este înlocuită cu persoana I plural)

Fie ia postura de martir (imitatio Christi), în sensul că se sacrifică pentru fericirea celor mulţi.Fie ia postura unui revoluţionar din perspectivă socială. Îşi asumă sarcina moralizatoare prin opera sa care trebuie să devină un semnal pentru dreptatea socială (pedepseşte prin opera lui pe cei care au asuprit şi îi face nemuritori pe cei ce au suferit).

Acestea spre deosebire de poetul modernist care este un însingurat / alienat / claustrat aflat în căutarea răspunsurilor despre cunoaştere; despre poziţia lui în lume. Cel mai tare se vede în ciclul „Psalmi” (poezii filozofice religioase), unde, obsedat de absenţa tatălui biologic caută sprijin în tatăl ceresc, absorbind cele două tipuri de atitudini / teologii: dialectică, apofatică)

Totul se rezolvă printr-o continuă „nehotărâre” / oscilaţie (îndrăzneşte asemeni marilor gânditori creştini să-l caute pe Dumnezeu – tocmai pentru că crede în el. Opus dogmei.
B. Elemente moderniste.Poetul modernist: însingurat / alienat / claustrat.Estetica urâtului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.